Trump chce obnoviť stopku pre moslimov. Jeho cestovný zákaz je už na Najvyššom súde

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    Ministerstvo spravodlivosti podalo žiadosť vo štvrtok večer. Argumentovalo, že federálny odvolací súd v Richmonde vo Virgínii urobil niekoľko chýb pri rozhodovaní o Trumpovom dekréte. V USA bude podľa rezortu bezpečnejšie, ak tento zákaz začne platiť.

    Odvolací súd v Richmonde koncom mája potvrdil rozhodnutie súdu nižšej inštancie o zablokovaní dekrétu, ktorým prezident Donald Trump zakázal vstup do USA občanom šiestich krajín.

    Odvolací súd v Richmonde potvrdil marcové rozhodnutie federálneho sudcu z Marylandu, ktorý platnosť Trumpovho dekrétu pozastavil pre dôvodné podozrenie, že je namierené voči moslimom. K tomuto záveru dospel na základe vyhlásení z čias Trumpovej predvolebnej kampane, čím sa stotožnil s argumentmi Americkej únie občianskych slobôd (ACLU).

    Podľa nálezu odvolacieho súdu je prezidentov dekrét zrejme v rozpore so zákazom náboženskej diskriminácie zakotveným v americkej ústave. Uplatnenie zákazu by podľa súdu spôsobilo nenapraviteľné škody mnohým ľuďom po celých Spojených štátoch.

    Trump svojim dekrétom zo 6. marca na 120 dní zastavil prijímanie utečencov a na 90 dní zakázal vydávať nové víza občanom zo šiestich prevažne moslimských krajín, konkrétne zo Sýrie, Iránu, Líbye, Somálska, Sudánu a Jemenu.

    Išlo pritom už o upravenú verziu januárového dekrétu, v ktorom pôvodne figuroval aj Irak. Jeho platnosť zablokovali americké súdy po sérii žalôb.

    - Reklama -