Lexa prehovoril po zrušení Mečiarových amnestií. Vieme, na čo sa chystá

    0
    Bude sa usmievať aj v najbližšom období? Ivan Lexa na archívnej snímke z roku 2004 (Autor: TASR)

    Na včerajšom dôležitom zasadnutí bola prítomná kompletná desiatka sudcov, pričom za zrušenie amnestií hlasovalo osem z nich. Naopak, proti zrušeniu sa vyslovila dvojica Milan Ľalík a Peter Brňák.

    „Podľa nich nie je návrh, ktorý parlament v apríli schválil, v súlade s ústavou. Zvyšných osem sudcov sa s návrhom stotožnilo a uznesenie národnej rady podporili,“ píše vo svojom dnešnom printovom vydaní denník Plus JEDEN DEŇ.  

    Na to, aby návrh prešiel, pritom stačilo sedem hlasov od ústavných sudcov.

    Včerajší verdikt ústavného súdu, pochopiteľne, nepotešil Ivana Lexu, ktorý kritizoval „obrátenie kabátov“ najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD.

    Smeráci totiž dlhé roky tvrdili, že amnestie sú nezrušiteľné.

    „Po tom, ako Smer vystrašený kauzou Bašternák a protikorupčnými pochodmi predhodil verejnosti ústavnú zmenu, ktorou poprel všetko, čo doteraz na poli práva vyznával, ma vôbec neprekvapuje, že aj ústavný súd podľahol tlakom politikov a davovej psychóze,“ povedal pre spomínaný Plus JEDEN DEŇ Ivan Lexa.  

    Samotný Lexa sa však mieni brániť, pričom už avizoval, že sa vedno so svojimi právnikmi sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva, respektíve Súdny dvor EÚ.

    Mečiarove amnestie, ktorými oslobodil páchateľov únosu Michala Kováča ml., boli v platnosti dlhých 7 030 dní.

    - Reklama -