Trump seká, kde môže. Komu sa najnovšie rozhodol znížiť rozpočet?

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    Zemetrasenia mali magnitúdu 2,5–5,3. Štyri zasiahli Kaliforniu, štyri Aljašku, jedno Oklahomu a jedno Havajské ostrovy. Ďalšie dve zemetrasenia boli zaznamenané v Kanade pri hraniciach s Aljaškou. Najsilnejšie zo série zemetrasení bolo na Aljaške. 

    Americké médiá pri tejto príležitosti pripomenuli, že administratíva Donalda Trumpa chce znížiť seizmológom rozpočet. 

    “Rozpočet prezidenta Trumpa by zrušil federálne financovanie systému skorého varovania, ktorý v súčasnosti vyvíja Kalifornia a zvyšok západného pobrežia. Ak by bol rozpočet schválený, tak by pravdepodobne zmaril dlhoročné úsilie,” napísal denník Los Angeles Times. 

    Systém má byť schopný varovať ľudí prostredníctvom smartfónov niekoľko minút pred zemetrasením. V súčasnosti sú vedci schopní vydať varovanie len sekundy pred otrasmi. 

    Nový systém vyvíja americká geologická služba USGS v spolupráci s niekoľkými univerzitami a doteraz už naň bolo vynaložených 23 miliónov dolárov. Celkové náklady dosahujú 38,2 milióna dolárov, pričom ďalších 16,1 milióna budú vedci ročne potrebovať na jeho prevádzkovanie. Prvú fázu systému mali v pláne spustiť na budúci rok.

    “Ak by sme prišli o financovanie od vlády, vývoj by sa v zásade zastavil. Nie som si istý, ako by sme sa mohli z toho pozviechať,” povedal pre noviny seizmológ Tom Heaton. 

    Na systém skorého varovania sa podľa Los Angeles Times tešia nielen bežní občania, ale aj mnohé firmy – od počítačových spoločností po továrne na výrobu chemikálií. 

    “Spojené štáty sú vo vývoji systému skorého varovania ďaleko pozadu za inými krajinami. Napríklad v Japonsku sa zobrazí varovanie o prichádzajúcich otrasoch na televíznych obrazovkách aj v mobilných telefónoch a pri silnejších zemetraseniach sa automaticky spomalia rýchlovlaky,” uviedol denník.

    Návrh rozpočtu zverejnený minulý týždeň ďalej počíta so zastavením vládneho financovania oceánskych staníc na monitorovanie vĺn cunami, ako aj znížením dotácií na monitorovanie zemetrasení a systému predpovedania počasia budúcej generácie. 

    Východné pobrežie Spojených štátov leží v seizmicky aktívnej zóne, takzvanom Ohňovom kruhu. Rizikovým je najmä husto obývaný štát Kalifornia, ktorým prechádza tektonický zlom San Andreas. 

    - Reklama -