Nicholsonovej prišiel anonym. Vyzerá to tak, že kriminálny úrad kryl podozrenia z daňových podvodov, tvrdí

    0
    Lucia Nicholsonová a Jozef Rajtár (Autor: Reprofoto/TERAZ.sk: Lucia Nicholsonová a Jozef Rajtár)

    Ako informovala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, začiatkom mája dostala anonym s podnetom na začatie trestného stíhania vo veci, z ktorej mali byť podozriví štyria štatutári spoločnosti Dúha. Anonym obsahoval sprievodný list a vypracované kvalifikované trestné oznámenie o podozrení z krátenia dane vo výške 1,1 milióna eur.

    Nicholsonová pripomenula, že táto stavebná firma získala v konzorciu od štátu zákazku v hodnote takmer 500 miliónov eur na výstavbu diaľničného úseku Višňové – Dubná Skala.

    „Podľa podnetu mali dať do účtovníctva spoločnosti fiktívne faktúry s rôznymi firmami, z ktorých časť vlastnia práve majitelia spoločnosti Dúha. Štát tak mali obrať o 1,1 milióna eur,“ vyhlásila s tým, že podľa verejne dostupných zdrojov sa toto anonymné trestné oznámenie zakladá na pravde.

    Majiteľ Dúhy Miroslav Remeta sa mal pred časom pre médiá vyjadriť, že KÚFS mu vlani zobral účtovníctvo, no pred Vianocami mu ho už vrátil pre zánik dôvodov na kontrolu. Všetky kroky voči nemu aj spoločnosti boli ukončené.

    Denník Plus jeden deň dnes podľa Nicholsonovej priniesol informáciu, že kvalifikovaným trestným oznámením sa má zaoberať aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). Zistenia liberálov sú pritom opačné.

    „Ak by to tak totiž bolo, tak to vyzerá tak, že ešte predtým by NAKA dala možnosť podnikateľovi zbaviť sa všetkých dôkazov. Ak to už vyše roka naozaj rieši NAKA, ako je možné, že štát obchoduje naďalej s takouto spoločnosťou, v takom objeme a čerpá na to eurofondy? Ako môže štát naďalej obchodovať s firmou, ktorá je podozrivá z toho, že ten istý štát oberá o dane?“ pýtala s

    V opačnom prípade je podľa Nicholsonovej pravdivá verzia SaS, že kvalifikované trestné oznámenie nikdy neopustilo KÚFS, pretože niekto zhora sa postaral o to, aby bolo „stopené“.

    „O tom hovoria aj informácie zo sprievodného listu, že akokoľvek je to trestné oznámenie pravdivé, v skutočnosti malo poslúžiť len na vydieranie štatutárov Dúhy podozrivých z daňových únikov. A to je ten pravý dôvod, prečo bolo napokon Remetovi vrátené celé účtovníctvo,“ domnieva sa Nicholsonová.

    Podpredsedníčka parlamentu preto dnes podáva dve trestné oznámenia – jedno za podozrenie z daňových podvodov, druhé za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Celý spis postúpi aj premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). Liberáli zároveň vyzvali orgány činné v trestnom konaní na začatie vyšetrovania udalostí na KÚFS.


     

    - Reklama -