K útoku na koptov sa prihlásil Islamský štát. Egypt teroristom nič nedaroval

    0
    Egyptské špeciálne jednotky (Autor: SITA)

    IS dnes prostredníctvom tlačovej agentúry Amák vo svojom vyhlásení zverejnený na internete informoval, že útok v provincii Minjá si vyžiadal 32 obetí na životoch. Egyptská vláda podľa agentúry DPA uvádza bilanciu 29 obetí.

    V reakcii na tento posledný zo série útokov na príslušníkov kresťanskej komunity v Egypte dnes lietadlá egyptskej armády zničili niekoľko objektov “teroristov” v Líbyi. Stalo sa tak v rámci odvety za piatkový útok.

    Egyptská armáda dnes informovala, že “sústredené” nálety v Líbyi mali za následok “úplné zničenie” vybraných cieľov vrátane výcvikových centier teroristov zapletených do piatkového útoku v juhoegyptskej provincii Minjá. 

    Armáda oznámila, že jej lietadlá sa po úspešnom splnení svojej misie vrátili na základne. Bližšie podrobnosti armáda neoznámila. Štátna televízia však medzičasom informovala, že nálety egyptského letectva na ciele v Líbyi trvajú aj naďalej. Egyptské médiá oznámili, že pri náletoch boli zasiahnuté zariadenia ozbrojenej skupiny napojenej na teroristickú sieť al-Káida nachádzajúce sa v meste Darná na východe Líbye. 

    V Egypte žije zhruba osem miliónov koptov, ktorí tak tvoria desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická a neskôr armádou podporovaná vláda, cítia sa kopti obzvlášť ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín.

    - Reklama -