Zosadenie Donalda Trumpa. Vieme, aké sú nálady medzi americkými zákonodarcami

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    V poslednom čase narastajú špekulácie o možnom impeachmente, teda ústavnej žalobe na Donalda Trumpa, ktorá sa podáva na voleného funkcionára, ktorý sa dopustil závažného deliktu, za ktorý môže byť v konečnom dôsledku zbavený funkcie.

    Impeachment definuje Ústava Spojených štátov článkom II oddielu 4:

    Prezident, viceprezident a všetci úradníci Spojených štátov musia byť zbavení funkcií, ak budú obžalovaní a usvedčení z velezrady, korupcie alebo iných ťažkých zločinov a trestných činov.

    Pred niekoľkými dňami vyzval demokrat Al Green ako prvý člen amerického Kongresu na podporu impeachmentu Donalda Trumpa. Urobil tak na základe toho, že sa Trump údajne dopustil zločinu vo forme bránenia výkonu spravodlivosti, keď prepustil z funkcie riaditeľa FBI Jamesa B. Comeyho, ktorý viedol vyšetrovanie, ktoré sa týka napojenia Trumpovej volebnej kampane na ruskú vládu.

    K samotnému odvolaniu súčasného prezidenta Spojených štátov je, samozrejme, ešte ďaleko, ale mnohé stávkové kancelárie už na túto udalosť začali vypisovať kurzy. Podľa spoločnosti Betfair je pravdepodobnosť, že Trump nevydrží celé 4 roky v úrade prezidenta, celých 50 %.

    Na odhad skutočne presnej pravdepodobnosti toho, že bude Trump odvolaný, neexistuje dostatok dát. V histórii amerického prezidentského systému k impeachmentu nikdy nedošlo, hoci v tejto súvislosti býva často spomínaný Richard Nixon, ktorý sa však sám rozhodol rezignovať ešte predtým, ako by zrejme bol odvolaný.

    Analytik a zakladateľ servera fivethirtyeight.com Nate Silver je presvedčený o tom, že bude všetko závisieť od rozloženia dvoch hlavných síl, ktoré proti sebe vzájomne pôsobia. Jednou je eskalujúci vzorec správania Donalda Trumpa, pre ktorý je stále častejšie obviňovaný z prečinov, ktoré historicky viedli k pokusom o impeachment predošlých prezidentov USA.

    Silou, ktorá na druhej strane bráni tomu, aby k impeachmentu došlo, je silná lojalita republikánskych členov amerického Kongresu a voličov v štátoch a obvodoch, ktoré zastupujú, voči Donaldovi Trumpovi.

    „Kým na seba budú tieto dva elementy pôsobiť približne rovnakou silou, Trump z úradu prezidenta Spojených štátov odvolaný nebude, to by totiž vyžadovalo podporu dvoch tretín všetkých členov Kongresu, v ktorom majú republikáni väčšinu,“ tvrdí Silver.

    „Ak však dôjde k nejakej závažnej zmene a republikáni zistia, že Trump predstavuje väčšie problémy než úžitok, môže byť všetko inak. História poukazuje na to, že za takýchto okolností by mohol byť Trump, bez ohľadu na bezprecedentnosť impeachmentu, skutočne v ohrození.

    Znovuzvolenie je priorita

    Analytický tím zo servera fivethirtyeight.com uvádza, že priemerný republikánsky člen Snemovne reprezentantov súhlasil s Trumpovými rozhodnutiami na 97 %. Na druhej strane priemerný demokrat iba na 15 %. Podobne markantný rozdiel medzi demokratmi a republikánmi v otázke podpory Trumpa navyše existuje aj v Senáte.

    Vzhľadom na to, že majú republikáni v oboch komorách Kongresu väčšinu a že Donalda Trumpa do dnešného dňa takmer bezmedzne podporovali, nie je príliš pravdepodobné, že by bol súčasný prezident odvolaný.

    „Kongresmani sú lojálni voči prezidentovi, existuje však jedna vec, ktorá je pre nich oveľa dôležitejšia, a to otázka znovuzvolenia. Popularita prezidenta má vždy veľmi silný dosah na voľby do Kongresu. Tá Trumpova je teraz niekde okolo 39 %,“ píše Silver.

    „Voličov, ktorí Trumpa silne podporujú, je však len 20 až 25 %. Tieto čísla sú navyše v poslednom čase na poklese. Pokiaľ bude všetko pokračovať v podobnom tempe, na konci tohto roka môže byť Trumpova celková popularita na 30 %.

    Trump teda síce môže v súčasnosti počítať s podporou väčšiny členov oboch komôr amerického Kongresu, to sa však môže čoskoro zmeniť s tým, ako bude klesať Trumpova popularita a stúpať obava republikánskych politikov z toho, že ich Trump stiahne ku dnu. Hrozba impeachmentu tak teda nemusí byť úplne nereálna.

    - Reklama -