Pobrežná stráž strieľala na loď s utečencami, po ktorých prišli ľudia z mimovládky

    0
    Zachránení africkí imigranti (Autor: TASR)
    Líbyjská pobrežná stráž začala strieľať po lodi s utečencami údajne už vo chvíli, keď boli v medzinárodných vodách. Chceli ich tak donútiť, aby otočili kormidlo späť k brehu. Svedkom streľby bola vraj loď Luventa nemeckej mimovládnej organizácie Jugend Rettet. Tá je súčasťou flotily lodí, ktoré pomáhajú migrantom. 
     
    Rýchle člny pobrežnej stráže vraj prenasledovali loď s migrantmi a pokračovali v streľbe, aj keď videli, že sú na palube ženy a deti. „Posádka líbyjskej lode bola ozbrojená a najprv vystrelila na rybársku loď a potom smerovali strely na unikajúcu loď s utečencami,“ tvrdí posádka lode Luventa. 
     
    Podľa posádky lode mimovládnej nemeckej organizácie pobrežná stráž loď dohnala a mierila pritom zbraňami na ľudí na palube. Až stovka ľudí údajne skočila v panike do vody, keď ich členovia pobrežnej stráže začali biť. Tých, ktorým sa podarilo skočiť do vody, zachránili aktivisti z lode Luventa. 
     
    Incident sa stal v čase, keď sa v Stredozemnom mori topí stále viac migrantov v snahe dostať sa do Európy. V utorok za jediný deň zachránili lode mimovládnych organizácií viac ako 1 800 migrantov, ktorých plavidlá sa dostali do problémov. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -