Niekto robí sabotáž v prospech ĽSNS alebo je niekto taký hlúpy. Generálna prokuratúra stúpila na nebezpečnú, zradnú pôdu, hovorí analytik

0
Ján Baránek (Autor: Reprofoto: Teraz.sk)
GP podala podnet na zrušenie Kotlebovej ĽSNS. Prečo si myslíte, že toto podanie prišlo práve teraz, keď sa blížia voľby do VÚC a tie parlamentné sú už vyše roka za nami? 
 
Dá sa to zdôvodniť rôzne. Ja nevidím, že by sa toto podanie malo vzťahovať na nejakú konkrétnu udalosť. 
 
Ľudová strana Naše Slovensko má podľa názoru prokuratúry za cieľ odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike. Súhlasíte s týmto tvrdením? 
 
Toto je veľmi silné tvrdenie. Predstavoval by som si dlhšiu debatu s dokazovaním a protiargumentmi, lebo by museli už teraz poukázať na konkrétne kroky, kde sa tá strana snaží odstrániť demokratické zriadenie. To je jedna vec a druhá vec je chápanie demokracie. Viem si predstaviť, že keď dôjde na diskusiu, budú mať aj kotlebovci plno argumentov, že krajina, v ktorej žijeme, nespĺňa všetky kritériá demokracie. Toto je veľmi nebezpečná, zradná pôda, na ktorú sa vydala generálna prokuratúra (GP), a veľmi ľahko sa to môže otočiť proti samotnému generálnemu prokurátorovi. 
 
GP v oficiálnom stanovisku píše, že na základe rozsiahlych zadovážených podkladov sa ukázala byť politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami, svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy. Neboli takéto informácie aj predtým, ako ĽSNS kandidovala vo voľbách? 
 
Určite boli, ale odvtedy sa udiali nejaké veci. Pár rokov dozadu zakázali Slovenskú pospolitosť. Mohli sa vyskytnúť však nové veci. Napríklad alfanumerická symbolika, ako napríklad to známe číslo 1 488, ktorým sa jednoznačne prihlásili k neonacizmu. Pán Uhrík a pán Kotleba nech rozprávajú negramotným poloidiotom, že sú to náhody, pretože čo i len trochu znalejší človek vie, ako funguje táto alfanumerická symbolika a k čomu sa hlási. Nemôže mi nikto tvrdiť, že to je na počesť nejakého kopca, čo meria 1 488 metrov, to môžu tvrdiť len idiotom. Prihlásili sa k neonacizmu takýmto spôsobom, ale či je to dostatočné na to, aby tá strana bola zrušená, to je na diskusiu, lebo tým neohrozujú demokratické zriadenie. Argument totiž je aj to, že chcú odstrániť demokratické zriadenia, a ja som zvedavý na argumentáciu GP, čím to chce vydokladovať.
 
Aký je rozdiel medzi predvolebnou a súčasnou rétorikou ĽSNS, je miernejšia?
 
Rétorika je určite zdržanlivejšia s výnimkou toho, čo som povedal k hláseniu sa k alfanumerickej symbolike. Ich rétorika je skutočne zdržanlivejšia alebo, ak chcete, opatrnejšia. V tomto vám musím dať za pravdu. 
 
Ako tento krok ovplyvní preferencie strany? Pôjdu nadol alebo, naopak, porastú? 
 
Ak to hodnotím z politického, nie z právneho uhla pohľadu, je to úplný idiotizmus, lebo mám obavy, že preferencie pôjdu strane po tomto kroku hore. Na to, aby túto stranu ešte viac posilnili, nemohli urobiť nič lepšie, ako urobili, a čarovné na tom je, že to urobili pred voľbami do VÚC. Je to druhý krok v prospech tejto strany. Prvým bolo, keď zrušili dvojkolovú voľbu. Druhý krok je snaha o kriminalizáciu Kotlebovej strany. Niekedy mám pocit, že niekto robí sabotáž v prospech ĽSNS. Alebo je niekto taký hlúpy. Sú len dve možnosti. Pokiaľ sú však takí hlúpi, tak nech nerozhodujú, a pokiaľ je to sabotáž, tak treba sabotérov nejakým spôsobom eliminovať. Navyše ľudia si tento krok spoja s vládnou koalíciou.
 
Aj keby NS rozhodol o rozpustení ĽSNS, nič by to vraj pre súčasných poslancov neznamenalo a strana Mariana Kotlebu má vraj záložný plán v podobe Ľudovej strany, ktorá je síce neaktívna, ale sú v nej dvaja kotlebovci. Môže táto strana skutočne poslúžiť ako náhrada, ak by kotlebovcov zrušili?
 
Poslanci sú chránení ústavou, to je samozrejmé. Určite áno a zasa by sa ten kolotoč začal odznova. Je to niečo veľmi podobné ako s Pospolitosťou, ale sú tam markantné rozdiely v tom, že dnes chcú zrušiť parlamentnú stranu, čo je precedens. Mali sme tu takúto snahu za Mečiara, keď chcel eliminovať Demokratickú úniu, ale nepodarilo sa to. Ale podanie na stranu s podporou 250 000 voličov je jednoducho precedens. Preto to dnes nemáme s čím porovnať.
 
Čo ak NS rozhodne, že podanie voči ĽSNS je neopodstatnené alebo opodstatnené? Aké sú možné scenáre vývoja situácie a dosahu na preferencie kotlebovcov?
 
Dnes vytvorili situáciu, že každé rozhodnutie bude len a len zlé. Keď rozhodne najvyšší súd o tom, že ĽSNS treba zakázať, tak kotlebovci, alebo teda to, čo vznikne, len porastú, a ak povedia, že ĽSNS je v poriadku, tak ich definitívne legitimizujú. Do tejto hlúpej situácie sme sa dostali bez toho, aby kotlebovci čo i len pohli prstom. Sme v situácii, keď každé rozhodnutie bude zlé.
 
- Reklama -