Rusko sa vraj pokúša ovplyvniť voľby v ďalšej krajine. Tentoraz európskej

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    Moskva sa podľa zahraničných tajných služieb pokúša ovplyvniť maltské voľby prostredníctvom vyfabrikovaného korupčného škandálu, ktorého terčom sa stala Muscatova manželka Michelle. Obvinenia, ktoré vzniesol istý ruský občan, sa týkajú jej domnelého napojenia na istú tajnú spoločnosť so sídlom v Paname. 

    Podozrenia voči Michelle Muscatovej vyvolali na Malte pouličné protesty a prispeli k vypísaniu predčasných parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 3. júna. 

    Kolegovia z bližšie nekonkretizovaných spojeneckých krajín však varovali maltské tajné služby, že celá kauza je vykonštruovaná ako odplata za kroky maltskej vlády týkajúce sa konfliktov v Sýrii a na Ukrajine, ktoré vyvolali nevôľu Moskvy. 

    Premiér Muscat však zdôraznil, že maltská vláda nemá dôkazy o tom, že by osoby stojace sa vyvolaním škandálu boli napojené na ruské tajné služby. Vznesené obvinenia z korupcie voči svojej rodine pritom dôrazne odmieta a označuje ich za klamstvá.

    Malta rozhnevala Kremeľ vlani v novembri, keď nepovolila načerpať palivo ruským lodiam smerujúcim do Sýrie. Valletta sa tiež výrazne angažovala v snahách zavedenie bezvízového styku medzi EÚ a Ukrajinou. 

    Prozápadne orientovaný Joseph Muscat je maltským premiérom od roku 2013. Jeho sociálnodemokratická Labouristická strana (MLP) má podľa aktuálnych prieskumov zhruba štvorpercentný náskok pred opozičnou Nacionalistickou stranou (PN).

    Ešte pred niekoľkými mesiacmi boli preferencie Muscatovej strany oveľa vyššie, avšak poklesli v dôsledku spomínanej korupčnej kauzy. 

    Podľa analytikov z webovej stránky Intelligenceonline.com na možné ovplyvňovanie maltských volieb zo strany Moskvy upozorňujú britské a americké spravodajské služby.

    - Reklama -