Inšpirujú sa Orbánom. Dánski nacionalisti chcú plot na hraniciach

    0
    Žiletkový plot na hraniciach s Maďarskom (Autor: SITA)

    Strana skúmala spôsoby ochrany maďarských hraníc hraničnými zábranami zo žiletkového drôtu, ktoré sú osadené snímačmi pohybu i kamerami, avšak DF by chcela zaviesť aj maďarský model vpúšťania migrantov na svoje územie iba v prípade, že ich žiadosť o azyl bola predtým posúdená pozitívne.

    „Dánsko musí prevziať maďarský model, ktorý používa na spoločných hraniciach so Srbskom, ktoré nie je členom Európskej únie,” vyhlásil predseda parlamentnej frakcie DF Anders Vistisen.

    DF má v 179-člennej dánskej Snemovni reprezentantov 37 mandátov a jedného poslanca v Európskom parlamente z celkového počtu 13 dánskych poslancov, avšak nie je členom parlamentnej koalície pravého stredu, preto nemá veľký vplyv na osud krajiny.

    Podľa Vistisena je maďarský model v súlade s tým, čo by DF chcel presadiť na hraniciach Dánska s Nemeckom. Takéto kroky by konečne umožnili Dánsku poslať späť do Nemecka 95 percent migrantov.

    Dánsko obnovilo hraničné kontroly v januári 2016, avšak túto severskú krajinu EÚ nedávno požiadala, aby na polročné obdobie dočasne pozastavila sprísnené kontroly na nemeckých hraniciach.

    - Reklama -