Teror v Británii: Hurá, radujú sa islamisti. Boli to islamskí vrahovia, tvrdí politik

    0
    Príslušníci polície po výbuchu, ku ktorému došlo na záver koncertu Ariany Grandeovej v Manchesteri (Autor: TASR)

    Po koncerte americkej speváčky Ariany Grandeovej vybuchla silná nálož vo foyer obrovskej koncertnej haly v Manchestri. Koncert populárnej speváčky malo sledovať až dvadsaťtisíc mladých ľudí, ktorí v čase výbuchu vytvorili v jeho mieste veľký dav. Tomu zodpovedá aj množstvo obetí. Zatiaľ malo zomrieť 22 ľudí a vyše 50 osôb je zranených. Ide o najväčší útok na Britániu od série výbuchov v londýnskom metre v júli 2005.

    Britská premiérka Theresa Mayová prerušila predvolebnú kampaň (Briti budú voliť už za pár dní) a zvolala zasadnutie tímu Cobra, ktorý rieši bezpečnostné riziká. Europrezident Donald Tusk vyhlásil: „Moje srdce je dnes v noci v Manchestri.“

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald Tusk

    Vzhľadom na to, že v Británii sa budú konať voľby, vystúpili rázne aj ďalší stranícki predáci. Líder labouristov Jeremy Corbyn označil útok za „hrozný incident“ a svoje myšlienky smeroval nielen k obetiam, ale aj „brilantným záchranárom na mieste“.

    Šéf ďalšej parlamentnej strany, Liberálnych demokratov sa vyjadril na Twitteri:

     

     

    Zdroj: Twitter / Tim Farron

    Oveľa ráznejšie vystúpil bývalý predseda euroskeptickej strany UKIP Nigel Farage, ktorý z útoku okamžite obvinil islamistických teroristov. „Je to priamy útok na naše deti ukazujúci nové dno, ktoré majú teroristi,“ odkázal prostredníctvom stanice Fox News v narážke na fakt, že útok bol zameraný na akciu, na ktorej sa zúčastnili prevažne deti a mládež.

    Nigel Farage pre Fox News:

    Premiérka viac-menej od začiatku označovala útok za teroristický. Ako upozorňujú britské médiá, bol načasovaný nielen pred voľbami (obľúbený teroristický čas už od Madridu 2004), ale aj na štvrté výročie zavraždenia britského vojaka L. Rigbyho, ktorého v roku 2013 priamo na ulici ubodali dvaja moslimovia nigérijského pôvodu. Vrahovia si príslušníka britskej armády vybrali úplne náhodne, podľa vlastných slov mal strpieť pomstu za všetkých moslimov, ktorých zabili britskí vojaci.

    O teroristickom pozadí akcie svedčí aj radosť, ktorá okamžite prepukla v Islamskom štáte. Ten na sociálnych sieťach publikoval niekoľko oslavných správ a hashtagov oceňujúcich spáchaný čin.

    - Reklama -