Za vraždenie kresťanov v Egypte sa pred vojenský súd postaví 48 ľudí

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Skupina údajných militantných islamistov je spájaná s odpálením náloží samovražednými útočníkmi v mestách Káhira, Alexandria a Tantá, kde v decembri a apríli zahynulo najmenej 75 ľudí, prevažne koptských kresťanov, a mnoho ďalších utrpelo zranenia.

    Tie isté osoby sa budú zodpovedať aj z podielu na usmrtení ôsmich policajtov, ktorých stanovište ležiace 600 kilometrov juhozápadne od Káhiry napadli útočníci v januári.

    K útokom na koptské kostoly v Egypte sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), ktorá pohrozila ďalšími akciami namierenými proti tamojšej kresťanskej menšine.

    Podľa vyhlásenia generálneho prokurátora sú obvinení príslušníkmi IS a získali vojenský výcvik v táboroch tejto organizácie mimo Egypta.

    Islamistickí extrémisti vystupňovali svoje útoky v Egypte, keď armáda v roku 2013 zvrhla riadne zvoleného, islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího.

    Odvtedy zabili veľký počet príslušníkov egyptských bezpečnostných síl. K násiliu dochádza najmä v provincii Severný Sinaj.

    - Reklama -