Kde končia štátne milióny pre slovenský hokej?

    0
    Aj tento záber vcelku výstižne symbolizuje, ako si momentálne počína náš hokej v súboji so svetovou špičkou (Autor: TASR)

    Prebiehajúci svetový šampionát hokejistov v Kolíne nad Rýnom, respektíve Paríži, dopadol pre Slovensko sklamaním a definitívne donútil asi aj tých najväčších optimistov, aby si sňali ružové okuliare. Slováci patria prinajlepšom k svetovému priemeru, slávne časy spred 15 – 20 rokov sú už dávno preč.

    Hokejový zväz však dostáva hneď po futbalistoch zo štátneho koláča najviac peňazí, konkrétne sumu 6 miliónov eur, čo činí 17 % z celkovej sumy 36 miliónov eur, ktorá je štátom vyčlenená na šport.

    Kam tieto štátne peniaze smerujú?

    „Z tejto sumy ide 15 percent do mládežníckych klubov, 20 percent podľa rozhodnutia výkonného výboru na mládež (napr. na kempy, mládežníckych trénerov, pozn. red.), 15 percent na administratívu zväzu, 25 percent do štátnej reprezentácie (od 16 rokov po Áčko) a 25 percent na infraštruktúru štadiónov a podporu klubov,“ povedal pre portál Pluska prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút.

    Ako ďalej Kohút uviedol, kluby aj zväz sa musia, pochopiteľne, obracať aj na komerčných partnerov. Inak môžu na seriózny hokej zabudnúť.

    „Ľahšie sa získavajú peniaze prostredníctvom projektov ako tak, že len si pýtate financie, ako sa to robilo v minulosti. Nikto vám len tak nenasype do rukáva milióny,“ vysvetľuje šéf nášho hokeja. 

    Potešiteľný je aspoň rast členskej základne. V roku 2011 sme mali na Slovensku registrovaných 8 280 hráčov, no v roku 2016 hralo hokej pod Tatrami  už 12 380 registrovaných hráčov.

    - Reklama -