Neprijali ste ani jedného migranta, bude trest! Hrozí Brusel. Viete, čo na to Maďari a Poliaci?

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Vo francúzskom Štrasburgu vystúpil v stredu 16. mája s rečou o kvótach na utečencov európsky komisár pre migráciu Dimitris Avramopoulos z Grécka.

    „Je absolútne nevyhnutné, aby sme spolu hovorili o relokácii. Podarilo sa nám už relokovať 18 000 ľudí. Tieto výsledky ukazujú, čo môžu politická vôľa spolu s odhodlaním dokázať. Je v našich silách, aby sme relokovali všetkých spôsobilých migrantov z Grécka a Talianska ešte pred septembrom,“ vyhlásil na úvod.

    Na dosiahnutie tohto cieľa sa musia začať členské štáty podľa európskeho komisára viac snažiť.

    „Nemôže dochádzať k tomu, že zatiaľ čo väčšina členských štátov sa v pravom európskom duchu snaží situáciu riešiť, niektoré štáty neprejavia ani štipku solidarity. Vyzývam teda Poľsko s Maďarskom, ktoré na svoje územie nevpustili ani jedného migranta, aby hneď teraz zmenili svoj prístup,“ povedal Avramopoulos.

    „Zároveň apelujem na Slovensko s Bulharskom, aby prestali uplatňovať všemožné preferencie na relokáciu utečencov z Talianska. Írsko a Estónsko vyzývam, aby našli s Talianskom vzájomne akceptovateľné podmienky pre bezpečnostné pohovory. Môžu sa inšpirovať krajinami ako Holandsko, Francúzsko a Grécko, ktoré sa úspešne dohodli na podobných podmienkach,“ uviedol európsky komisár.

    „V Grécku sa momentálne nachádza 12 400 ľudí, ktorí sú v súčasnej chvíli pripravení na relokáciu. V Taliansku je ich 2 000 a čoskoro sa očakáva registrácia ďalších 700 migrantov. Členské štáty sa musia rýchlo pripraviť na relokáciu týchto ľudí,“ povedal.

    „Tento bod by som chcel podčiarknuť: Tie členské štáty, ktoré doposiaľ neprijali ani jedného migranta, si musia začať bezodkladne počínať inak. Ak k tomu do konca júna nedôjde, Komisia využije svoje právomoci a začne rokovanie o porušení právnych predpisov,“ varoval Avramopoulos.

    Reakcie Poľska a Maďarska

    Vystúpenie európskeho komisára pre migráciu Dimitrisa Avramopoulosa nepotešilo Varšavu s Budapešťou, ktoré sa doteraz vehementne bránili prijímaniu migrantov.

    „Vyhlásenia Dimitrisa Avramopoulosa sú pozvánkou pre ďalších migrantov,“ povedal poradca maďarského predsedu vlády pre bezpečnosť György Bakondi, podľa ktorého podobné vyhlásenia len utvrdzujú migrantov v tom, že v „Európe je miesto pre každého“.

    Podľa maďarského politika neboli európski úradníci na svoje posty zvolení na to, aby sa mohli vyhrážať členským štátom sankciami. „Bolo by múdrejšie, keby sa zamysleli nad tým, prečo niektoré členské štáty povinné kvóty odmietajú,“ píše sa vo vyjadrení na stránkach maďarskej vlády.

    Podobná reakcia zaznela aj z poľskej Varšavy, kde na vyhlásenia európskeho komisára v utorok reagovala predsedníčka vlády Beata Szydlová.

    „Medzi členskými štátmi neexistuje žiadna dohoda o povinnom prijímaní kvót na migrantov,“ uviedla na tlačovej konferencii.

    Beata Szydlová, poľská premiérka

    Beata Szydlová, poľská premiérka. Zdroj: TASR

    „Vďaka poľskému prístupu k utečencom sa v EÚ sformoval kritický pohľad na mechanizmus na relokáciu utečencov naprieč členskými štátmi,“ podotkla Szydlová.

    „Poľsko nemôže prijímať utečencov,“ zdôraznila.

    - Reklama -