Kiska sa vyjadril na tému problematiky rómskych komunít. Zazneli slová ako silácke reči a premárnené príležitosti

    0
    Prezident Andrej Kiska počas prejavu v NR SR (Autor: TASR)

    Ak existuje téma, pri ktorej sú nedostatky pri spravovaní vecí verejných najviac viditeľné, tak je to riešenie problému chudobných rómskych komunít, poznamenal Kiska. Pritom podľa neho netreba hovoriť, aké škody neschopnosť významne sa pohnúť ďalej pácha v miestnych komunitách, ale aj na úrovni celej krajiny. „Žiaľ, štvrťstoročie modernej Slovenskej republiky je zároveň aj štvrťstoročím mnohých, často prázdnych deklarácií, siláckych rečí, premárnených príležitostí a môžeme skonštatovať, často žalostných výsledkov riešenia problémov vylúčených rómskych komunít,“ dodala hlava štátu.

    Prezident pripomenul, že chudoba a sociálna vylúčenosť prechádza z generácie na generáciu. Doterajším pokusom o zmenu chýbalo odhodlanie, stanovenie jasných cieľov, vynucovanie záväzkov a koordinácia hlavných aktérov. Pozitívne príklady v tejto oblasti sú podľa neho skôr anomáliou. Kiska primátorom a starostom pripomenul, že v období rokov 2014 až 2020 má Slovensko k dispozícii 450 miliónov eur z fondov EÚ, ktoré sú určené na zlepšenie situácie Rómov. Vhodným nasmerovaním zdrojov by sme podľa neho v krátkom čase mohli zlepšiť život Rómov a najmä znížiť napätie pri spolužití s majoritou. Snaha o zlepšenie situácie Rómov by sa mala orientovať na dve oblasti, a to zvýšenie vzdelania a zlepšenie kvality bývania. 

    Hlava štátu taktiež pripomenula, že v oblastiach ako lepšie vzdelávanie a zdravotná starostlivosť už nestačí veci riešiť, treba mať výsledky. Nestačí pomenovať problém a začať prijímať opatrenia, ale veci sa musia dokončiť tak, aby to ľudia skutočne pocítili. „Prestať konať intuitívne, ale pracovať na základe overených postupov zo zahraničia alebo výborných skúseností z domova, o ktoré sa vieme opierať. A nesmieme zabúdať, že na riešenie naozaj hlbokých problémov potrebujeme kvalitné personálne zázemie na centrálnych úradoch, ale aj v teréne na úrovni samospráv a miestnych komunít,“ doplnil Kiska. 

    Predstavitelia miest a obcí sa dnes popoludní zišli v Bratislave na 28. Sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Dvojdňové (17.-18.5.) rokovanie najvyššieho orgánu ZMOS-u sa bude venovať bilancii plnenia úloh i vytýčeniu najbližších priorít. 

    - Reklama -