S jedlom rastie chuť. Kaliňák má veľmi veľkú chuť na naše spoločné peniaze, udrel Matovič. A ukázal ešte na toto

    0
    Veronika Remišová a Igor Matovič (Autor: Reprofoto/Facebook: Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti)

    „Jedna zamieňaná nehnuteľnosť bola v centre Bratislavy na Rajskej, druhá na Bajkalskej ulici vedľa budúceho Národného futbalového štadióna. Tieto pozemky mali hodnotu o viac ako milión eur vyššiu, za akú ich Kaliňák zamenil,“ tvrdí Matovič. Obyčajní pritom obe nehnuteľnosti osobne navštívili.

    „Na Bajkalskej sme sa rozprávali s pánom, ktorý tam viac ako 20 rokov prevádzkuje reštauráciu. On mal na ten pozemok znalecký posudok spred piatich rokov, ktorý hovoril o cene 1,3 milióna eur. Podľa Kaliňáka to malo hodnotu menej ako 400 000 eur. Ten istý pozemok nacenil minister ani nie na tretinu ceny,“ vyhlásil líder hnutia.

    Na margo druhého pozemku na Rajskej ulici poznamenal, že susediaci podnikateľ mal viackrát záujem parcelu od rezortu vnútra odkúpiť alebo dlhodobo prenajať. Tieto pokusy sa mali uskutočniť ešte v roku 2015, keď sa mal susediaci podnikateľ dvakrát snažiť o odkúpenie pozemku a raz o jeho dlhodobý prenájom. „Ministerstvo mu odpísalo, že prípadný odpredaj nie je možný. Ale už o pár mesiacov sa spustil mechanizmus, vyrobili sa znalecké posudky podstatne nižšie ako trhová cena a celý biznis sa odklepol,“ povedal Matovič.

    Čo tento človek ešte robí na slobode?

    Pod zámenou je podľa jeho slov podpísaný šéf sekcie hnuteľného a nehnuteľného majetku na ministerstve vnútra Robert Pintér, ktorý v minulosti podnikal s Robertom Kaliňákom a Jánom Počiatkom. „Čo tento človek ešte robí na slobode a v pozícii ministra vnútra?“ pýtal sa Matovič.

    Podobne aj Matovičova poslankyňa Veronika Remišová je presvedčená, že Kaliňák presluhuje a na poste ministra nemá čo hľadať. „Namiesto konštruktívnych vecí sa musíme zaoberať jeho kauzami,“ uviedla. Jedným dychom dodala, že minister vnútra sa drží toho istého scenára, a to buď budovu podcení a potom ju niekto kúpi drahšie, alebo ju niekto kúpi lacnejšie a on ju od neho následne kúpi drahšie.

    Hovorca rezortu vnútra Ivan Netík ešte začiatkom mája povedal, že zámenou pozemkov vo vlastníctve rezortu vnútra za nehnuteľnosti v rámci riešenia bytovej otázky pre policajtov štát neprerobil. „Myslím si, že z tých informácií, ktoré sme už uviedli, je zrejmé, že štát určite pri tomto obchode nebol stratový,“ vyhlásil.

    Ministerstvo vnútra zamieňalo nehnuteľnosť na Rajskej ulici v centre mesta s výmerou 217 štvorcových metrov bez parkovacích možností. Na pozemku stojí budova, ktorá má byť staticky narušená. Druhý pozemok na Bajkalskej ulici v Novom Meste mal rozlohu 2 000 štvorcových metrov. Na ňom stojí budova, ktorá nebola vlastníctvom rezortu a na pozemku mala tvoriť ťarchu. Budova bola pritom podľa Netíka čiernou stavbou a rokovania s jej majiteľom by boli značne komplikované. „Aj na pozemku na Rajskej ulici, takisto na pozemku na Bajkalskej ulici, sú budovy, ktoré buď treba sanovať, to znamená, že ich treba zbúrať, lebo nevyhovujú staticky, alebo je to budova, ktorá nie je vlastníctvom ministerstva vnútra, čiže je tam ďalší majiteľ a je tam ťarcha na pozemku,“ zdôraznil hovorca.

    S jedlom rastie chuť

    Poslanci Obyčajných ľudí rovnako poukázali aj na ďalší údajný biznis ministra vnútra Roberta Kaliňáka. „Aby toho nebolo dosť, s jedlom rastie chuť a Robert Kaliňák má veľmi veľkú chuť na naše spoločné peniaze,“ vyjadril sa Matovič a spomenul ďalšiu zámennú zmluvu, ktorá sa nachádza v centre hlavného mesta na Zochovej ulici. Podľa jeho slov si minister vymyslel príbeh, ako potrebuje uľahčiť život Bratislavčanom v budove bývalej IKEY na vybavovanie odkladov. Matovič na brífingu uviedol, že Kaliňák budovu ocenil na 4,8 milióna eur a o dva roky budova už mala hodnotu 7,5 milióna eur, čo je o 60 % viac. Ako líder Obyčajných dodal, minister vnútra nás mal v prípade zámennej zmluvy starej IKEY okradnúť o 2,7 milióna eur, lebo to je rozdiel v hodnote budovy, akú jej dal on a za akú sa o dva roky následne predala.

    Pozemky získali ľudia blízki Smeru

    O zámene pozemkov sme písali pred približne dvoma týždňami. Na kauzu upozornil týždenník Plus 7 dní, ktorý priniesol informáciu, že minister vnútra SR Robert Kaliňák uzavrel na sklonku minulého roka prostredníctvom svojho ministerstva nevýhodnú výmennú zmluvu, na základe ktorej ochudobnil štát o peniaze. Konkrétne ide o dva lukratívne investičné pozemky v Bratislave v hodnote približne 1,5 milióna eur, ktoré ministerstvo predalo súkromnej firme.

    Pozemky získala manželka starostu mestskej časti Bratislava – Vrakuňa Zuzana Kurucová. Spolu s manželom mali v komunálnych voľbách kandidovať za koalíciu vedenú Smerom. Viac sme o tom písali TU.

    Za tieto pozemky, ktoré nedokázal rezort využiť, získalo ministerstvo štyri trojizbové byty na Vietnamskej ulici v hlavnom meste. Zámenu nehnuteľností a bytov však hovorca rezortu vnútra Ivan Netík označuje za štandardnú vec a ministerstvo takto postupuje už niekoľko rokov. Argumentuje tým, že je to jednoduchý spôsob, ako sa dopracovať k služobným bytom pre policajtov v Bratislave. „Bytová otázka a služobný byt aj pre rodiny s deťmi nám pomáha nájsť policajtov, ktorí by mohli v Bratislave slúžiť,“ doplnil.

    Na otázku, prečo sa ministerstvo nesnažilo predať pozemky v elektronickej aukcii, Netík odpovedal, že by to bolo možné, ale trvať by to mohlo aj päť či šesť mesiacov. Pritom rezort potrebuje problematiku bývania riešiť okamžite. Okrem toho by ani tento spôsob nemusel byť zárukou, že predaj sa uskutoční za znaleckú cenu. Ako príklad uviedol predaj areálu nemocnice na Patrónke, kde sa taktiež nepodarilo dosiahnuť znaleckú cenu. Tá bola stanovená na 33 miliónov eur a v piatom kole elektronickej aukcie predaja dosiahlo ministerstvo sumu 26 miliónov eur. „Je jasné, že nevieme predávať za znalecké posudky jednotlivé nehnuteľnosti,“ skonštatoval Netík s tým, že rovnako by to bolo aj v tomto prípade. Konečnú cenu považuje za prijateľnú.

    Autor: TASR, du

    - Reklama -