Plody migrácie? Fínky si z cudzincov berú najčastejšie Iračanov. Nie vždy sa to však končí happyendom

    0
    Žiadatelia o azyl z Iraku pred utečeneckým centrom vo fínskom meste Lahti (Autor: SITA)

    Predstavu, že cudzinci si získavajú srdcia fínskych žien, označoval server Helsinki Times ešte v marci za kultúrny predsudok. Podľa štatistík žije vo Fínsku 56-tisíc párov vo vzťahoch či v manželstvách s osobou inej národnosti alebo odlišnej kultúry. Tradične najčastejšie vstupovali Fíni do zväzkov s Rusmi, Thajčanmi, Estóncami či Britmi. Od minulého roka je však podľa fínskeho denníka Keskisuomalainen novým trendom Iračan a zároveň aj najčastejším cudzincom, ktorého si fínske ženy berú za manžela. Počet manželstiev uzavretých medzi irackými a fínskymi občanmi sa vlani zdvojnásobil. Jasne pritom vedú ženy: v roku 2016 si muža pôvodom z Iraku vzalo 135 Fínok, avšak iba 54 fínskych mužov sa oženilo s Iračankami.

    Vzhľadom na množstvo migrantov, ktorí do škandinávskych krajín aktuálne prúdia, je počet uzavretých sobášov stále relatívne malý. Medzi rokmi 2015 a 2016 požiadalo vo Fínsku o azyl viac ako 20-tisíc Iračanov. Pre päťmiliónové Fínsko je to pomerne vysoké číslo. Zároveň treba dodať, že fínske úrady odhalia každoročne približne 300 fingovaných manželstiev.

    Manželstvo s držiteľom fínskeho občianstva predstavuje totiž jedno z kritérií nutných na získanie trvalého pobytu v krajine. Od februára 2016 do januára 2017 potom týmto spôsobom získalo pobyt 83 Iračanov. Denník Keskisuomalainen hovorí o manželstvách medzi irackými migrantmi a Fínmi či Fínkami prevažne pozitívne. „Kontakt s miestnymi môže výrazne pomôcť migrantom v asimilácii,“ píše. Zároveň však uznáva, že multikultúrne zväzky medzi mužmi a ženami sa končia rozvodom častejšie ako tie medzi ľuďmi z rovnakej kultúry. Pri vzniku takýchto multikultúrnych vzťahov hrá dôležitú rolu aj v škandinávskych krajinách pomerne rozšírený fenomén dobrovoľníctva. Romantický vzťah môže často vzniknúť práve v prijímacích centrách pre utečencov, ktoré sú rozosiate po celej krajine a v ktorých dobrovoľníci (medzi nimi často mladé dievčatá či ženy) pracujú.

    autor: jok

    - Reklama -