Všetko pre migrantov! Úrady vyvlastnili súkromný dom a nasťahujú doň, koho si vyberú, napriek nevôli majiteľa

    0
    Babička hovorí o imigrantoch (Autor: SITA)
    Napriek vôli majiteľa začala hamburská radnica s obnovou bytového domu v štvrti Hamm a potom vyberie aj obyvateľov. Všetky náklady na prestavbu však bude musieť podľa hovorkyne radnice Soriny Weilandovej zaplatiť majiteľ budovy, ktorá je roky stála nevyužitá. 
     
    Budovu v súkromnom vlastníctve úrady v podstate bezprecedentne vyvlastnili, ale všetko je v súlade s mestským zákonom Hamburgu o ochrane bývania z roku 1982, ktorý mestské zastupiteľstvo novelizovalo v roku 2013. Podľa tejto novely môže mesto vyvlastniť akúkoľvek budovu, ktorá je prázdna viac ako štyri mesiace. 
     
    Napriek tomu, že zákon nie je žiadnou novinkou, ide o prvý prípad, keď nemecké úrady pristúpili k vyvlastneniu. Cieľom opatrenia je vraj vyvinúť tlak na majiteľov prázdnych, nevyužitých nehnuteľností, aby ich uvoľnili na prenájom. 
     
    Úrady v Hamburgu bojujú s akútnym nedostatkom ubytovania na prenájom aj vďaka veľkému počtu migrantov, ktorí do Nemecka v uplynulých rokoch prichádzajú. Nie je jasné, či vo vyvlastnenom dome budú bývať v prenájme práve migranti, ale isté je, že o nájomníkoch rozhodne mesto a nie majiteľ. Podľa niektorých kritikov sú takéto praktiky mesta totalitné. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -