Merkelová má dôvod na úsmev. Jej CDU porazilo Schulza

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

     CDU tak tento rok zvíťazila v tretích krajinských voľbách po sebe, keď pred týždňom triumfovala v Šlezvicku-Holštajnsku a predtým v marci v Sársku.

    Výrazné straty zaznamenala druhá Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorú podľa prognózy podporilo 30,6 percenta oprávnených voličov, teda o 8,5 percenta menej ako pred piatimi rokmi (39,1 percenta).

    Do krajinského parlamentu (Landtag) v Düsseldorfe sa ešte dostali zelení so ziskom šesť percent hlasov (-5,3), ako aj liberáli (FDP), ktorým dalo hlasy 12,2 percenta voličov (+3,6), a pravicovopopulistická Alternatíva pre Nemecko (AfD, 7,7 percenta). AfD sa zároveň dostala už do trinásteho krajinského snemu.

    Otázny je zatiaľ osud strany Ľavica, ktorá získala rovných päť percent hlasov. Práve to je hranica vstupu do Landtagu.

    Podľa predbežného rozdelenia mandátov by ich CDU mala mať 66, SPD 58, FDP 23, zeleným pripadne 11 mandátov, Ľavici deväť a AfD obsadí 14 kresiel. Voličská účasť dosiahla 65,5 percenta (2012: 59,6 percenta)

    Krajinská premiérka Hannelore Kraftová v reakcii na tieto údaje oznámila, že odstupuje z funkcie podpredsedníčky SPD i z postu šéfky SPD v Severnom Porýní-Vestfálsku. SPD tam od roku 2012 tvorila koalíciu so zelenými. Zostavovanie novej vlády bude zložité, keďže FDP už vopred vylúčila koalíciu s SPD a zelenými, zelení zasa nechcú vládnuť s CDU a FDP a SPD odmieta spojenectvo so zelenými a Ľavicou. Realistickou alternatívou potom zostáva len veľká koalícia SPD a CDU, v ktorej víťazná strana, teda konzervatívci, zrejme obsadí post premiéra.

    K volebnej urne prišiel dnes aj bývalý predseda Európskeho parlamentu a kancelársky kandidát SPD Martin Schulz, ktorý pochádza zo Severného Porýnia-Vestfálska a už roky sa venuje miestnej politike. Porážka SPD bude podľa analytikov znamenať veľký úder pre túto stranu a ešte viac oslabí tzv. Schulzov efekt, ako sa označuje prudký nárast preferencií sociálnych demokratov po januárovom zvolení Schulza do čela strany.

    Severné Porýnie-Vestfálsko so svojimi priemyselnými centrami je tradičnou baštou SPD. Za ostatných 50 rokov pochádzal krajinský premiér z radov CDU iba v rokoch 2005-2010. Dnešné hlasovanie bolo ďalším testom nálad voličov pred celoštátnymi voľbami, ktoré sa budú konať 24. septembra a Merkelová sa v nich bude snažiť získať štvrtý mandát po sebe. 

    - Reklama -