Erdogan letí do Washingtonu a Američanom chce toto rázne vysvetliť

    0
    Erdoganovi stúpenci čakajúci na prezidenta počas posledného zhromaždenia pred referendom (Autor: TASR)
    Podľa tureckého denníka Daily Sabah môžu USA začať s distribúciou zbraní a vojenskej výbavy kurdskej YPG „veľmi rýchlo“. Budú to ale zrejme robiť „postupne“, cituje denník hovorcu koalície proti Islamskému štátu pod vedením Američanov Johna Dorriana. „V krajine už teraz máme určitý počet zásob, ktoré boli použité na vyzbrojenie arabskej koalície, a ďalšie z nich môžu byť distribuované veľmi rýchlo,“ povedal Dorrian reportérom počas vysielania z Bagdadu. Dodávky zbraní podľa neho môžu byť rozosielané podľa potreby. Špecifický časový termín ale nezmienil.

    Podľa Turkov sú to teroristi

    Turecko, ktoré YPG vníma prevažne ako odnož Strany kurdských pracujúcich, ktorú považuje za teroristickú, to vidí ako hrozbu. „PKK aj YPG sú teroristické organizácie a vôbec sa nelíšia okrem toho, že si hovoria odlišne,“ uviedol v stredu počas diplomatickej návštevy Čiernej Hory turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. „Každá zbraň, ktorú získajú, predstavuje hrozbu pre Turecko,“ dodal. Podľa tureckej strany Američania o pozícii Ankary dobre vedia. Podľa Turkov je podpora „teroristických skupín“ zo strany NATO absolútne neprijateľná. To v stredu zaznelo aj z úst tureckého vicepremiéra Nurretina Canikliho.
     
    O probléme by sa malo hovoriť počas návštevy tureckého prezidenta Erdogana vo Washingtone, kam zamieri počas budúceho týždňa. „Dúfam, že táto chyba bude napravená s okamžitou platnosťou,“ zmienil Erdogan v stredu počas tlačovej konferencie. „Dúfam, že sa Spojené štáty odvrátia od tohto zlého rokovania,“ dodal s tým, že dúfa v obrat ich postoja v reakcii na výsledky návštevy. Podľa tureckého premiéra Binaliho Yildirima môže mať rozhodnutie USA vyzbrojiť Kurdov „dôsledky“ a potenciálne priniesť aj „negatívny výsledok“ Spojeným štátom, uviedol. Američania však majú stále šancu svoje rozhodnutie napraviť, oznámil Yildirim tureckému denníku Daily Sabah.

    Kurdi sú pre USA v bojoch proti radikálom kľúčoví

    Nič ale zatiaľ nesvedčí o tom, že by USA o zmene svojho postoja k vyzbrojovaniu kurdských milícií hoci len uvažovali. Podľa názoru Pentagónu je „pomoc miestnym Kurdom absolútne nevyhnutná“, píše spravodajský web Deutsche Welle. Kurdi podľa toho, ako ich vnímajú Američania, budú hrať kľúčovú úlohu pri finálnej porážke Islamského štátu a oslobodení mesta Rakka, ktoré de facto predstavuje hlavné mesto a taktiež aj centrum islamistických radikálov v Sýrii.

    autor: jok

    - Reklama -