Ja na Zemana tú žalobu vážne podám, uisťoval Sobotka. Babiš musí odísť, veď snemovňa schválila, že je klamár, dodal

    0
    Bohuslav Sobotka (Autor: TASR)

    Sobotka v súčasnosti odmieta, že by odišiel aj on. „Ja som navrhoval, že by podala demisiu celá vláda, ale to prezident republiky odmietol, pretože tvrdil, že demisiou predsedu vlády končí iba premiér. Na základe toho výkladu som sa rozhodol predložiť iný postup a navrhol som odvolať ministra financií z vlády. Nerozumiem tomu, prečo prezident teraz prichádza s nejakými inými variantmi,“ nahneval sa premiér nad variantom, ktorý Zeman navrhol pred odletom do Číny, že by mal okrem Babiša odísť i Sobotka. Ústava podľa neho jasne hovorí, čo by teraz mal Zeman urobiť.

    Sobotka podľa svojich slov nemôže mať vo vláde ministra financií, ktorý je podozrivý, že sa v minulosti vyhýbal plateniu daní. „Nemôžem mať vo vláde človeka, ktorý verejne klamal a prisahal a sľuboval na zdravie svojich detí a vnučky, že nebude zasahovať do svojich médií, a potom sme videli nielen na tých nahrávkach, ale počuli sme tiež stanoviská novinárov, ktorí odišli z MF Dnes, ktorí potvrdzujú, že Andrej Babiš klamal, pretože zasahoval do svojich novín,“ dodal.

    Nezabudol však ani pochváliť svoju vládu, ktorá je podľa jeho slov úspešná a môže dovládnuť do volieb. Rešpektuje podľa svojich slov aj skutočnosť, že ak Babiš odíde z ministerstva financií, tak by to malo byť hnutie ANO, ktoré navrhne nového ministra. „Chcem, aby na ministerstvo financií šiel niekto, kto má odbornú spôsobilosť. Druhá podmienka, nechcem, aby to bol niekto zo štruktúry Agrofertu,“ stanovil si podmienky Sobotka a následne sa odmietol vyjadriť k tomu, či bude rešpektovať nominovanú námestníčku Alenu Schillerovú.

    Premiér tiež uviedol, že v čase vládnej krízy sa nikdy nezišiel s Andrejom Babišom súkromne a v tichosti. „Problémy Andreja Babiša sú veľmi verejné a nie je žiadny dôvod robiť dohody, ktoré by riešenie týchto problémov mali zakryť. Máme tu krízu okrem iného preto, že Andrej Babiš nie je schopný odísť, hoci snemovňa konštatovala, že je klamár, hoci ma snemovňa vyzvala ako predsedu vlády, aby som riešil jeho problém, ak nevysvetlí svoje minulé podnikateľské príbehy. Nemyslím si, že tieto veci sa dajú riešiť už na úrovni nejakej súkromnej schôdzky,“ tvrdí Sobotka.

    V závere sa Sobotka vyjadril aj k predvolebným preferenciám, pričom sa nedomnieva, že vládna kríza bude mať nejaký vplyv na preferencie. „Nerobil som to z nejakých predvolebných dôvodov preto, aby som teraz menil nejakú situáciu. Musel som to urobiť, pretože prišli závažné problémy ministra financií. Môže to mať negatívny dosah na preferencie, možno rad ľudí bol spokojnejší, keď vláda stabilne fungovala. Ja z toho nemám žiadnu radosť. Ale sú niektoré hranice, za ktoré ako predseda vlády ísť nemôžem,“ uzavrel.


    Pôvodný text TU.

    - Reklama -