Pri páde vrtuľníka zahynuli prešovskí hasiči vo veku 48 a 43 rokov. Toto sú Kaliňákove slová

    0
    Miesto havárie vrtuľníka na východe Slovenska (Autor: ReproFoto Facebook/Polícia SR)

    „Dnes pre všetkých ľudí na ministerstve vnútra je mimoriadne tragický deň, keď sme stratili počas pádu vrtuľníka dvoch mimoriadne skúsených záchranárov Hasičského a záchranného zboru pri leteckom nešťastí na vojenskej základni v Prešove. Chcem vyjadriť v mene nás všetkých úprimnú sústrasť ich rodinám a pozostalým a chcem, aby vedeli, že ako oni stáli vždy pri ľuďoch, ktorí zachraňovali, tak budú všetci kolegovia pri nich stáť,“ uviedol minister.

    K nešťastiu uviedol, že išlo o rutinný výcvikový deň, keď leteckí záchranári z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove nacvičovali od rána evakuáciu osôb z nebezpečných prostredí. K samotnému pádu vrtuľníka došlo pred 15.00 h, kedy boli už v záverečnom manévri a smerovali späť k ostatným kolegom. Všetci, ktorí sa zúčastnili na výcviku, boli svedkami tejto mimoriadne tragickej situácie. 

    „Príčiny nešťastia sa v tejto chvíli vyšetrujú. Bude zriadená medzirezortná skupina z ministerstva vnútra a z ministerstva obrany, výrobcu samotného vrtuľníka a leteckého útvaru. Vzhľadom na to nie je možné v tejto chvíli ani naznačiť, čo by mohlo byť príčinou samotnej nehody, pretože je tam mnoho vecí, ktoré sú v tejto chvíli nevysvetliteľné. Budú preskúmané záznamy zariadenia vrtuľníka a samozrejme zaznamenané výpovede jednotlivých svedkov,“ povedal Kaliňák.

    Minister uviedol, že podľa prvotných informácií vyšetrovateľov vrtuľník bol v oblúku, nachádzal sa v manévri, keď záchranárov, ktorí boli v podvese, ťahali na palubu a boli už blízko nej. Následne došlo k pádu vrtuľníka na nos a potom na zadnú časť. V takej polohe aj ostal. 

    Riaditeľ HaZZ Alexander Nejedlý konkretizoval, že let neprežili hasiči vo veku 48 a 43 rokov. Tragédia si zobrala životy najlepších hasičských inštruktorov, ktorí práve učili leteckých záchranárov, ako používať svoje náradie a nový vrtuľník. Pri výcviku sa z neznámych príčin vrtuľník zrútil. Podľa jeho vyjadrenia leteckí záchranári a leteckí inštruktori sa potrebujú každodenne zdokonaľovať vo výcviku. Išlo o rutinný nácvik, ako sa zachraňovať alebo vysadzovať v podvese pomocou lán. Popoludní nacvičovali záchranu ľudí pomocou palubného navijaka a v poslednej fáze nacvičovali záchranu človeka v ležadle v podvese. Pri tomto pokuse, ako natiahli ležadlo k vrtuľníku, v tomto momente začal vrtuľník z neznámych príčin padať. 

    „My do svojej práce nastupujeme vždy s tým vedomím, že vždy sme jednou nohou na druhej strane. Sme tu preto, aby sme pomáhali ľuďom a vôbec si neuvedomujeme, že takto sa to môže skončiť. Veľmi veľa rokov dozadu som nemusel zažiť takúto situáciu. Žiaľ, aj to sa stáva,“ povedal Nejedlý. 

    - Reklama -