Peniaze určené na migrantov lákajú mafiu, tvrdí prokurátor, ktorý podozrieval mimovládky zo spolupráce s pašerákmi ľudí

    0
    Migranti na nafukovacom člne sa snažia dostať cez Stredozemné more do krajín na juhu Európy (Autor: ReproFoto Facebook/Polícia SR)
    Katalánsky prokurátor Carmelo Zuccaro vypovedal tento týždeň pred parlamentnou komisiou na boj proti mafii a jej členov zrejme veľmi nepotešil. Spojil na základe dlhodobého vyšetrovania mafiu s financiami určenými na ubytovanie, vzdelávanie a integráciu migrantov. Podľa Zuccara sú peniaze určené na tieto účely obrovským lákadlom pre organizovaný zločin. 
     
    „Je tu určitá suma peňazí určená na uvítanie migrantov, ktorá láka pozornosť mafiánskych organizácií, a to tvrdím na základe istých dôkazov z vyšetrovania,“ uviedol katalánsky prokurátor pred parlamentnou komisiou. 
     
    Katalánsky prokurátor však priznal aj chybu, keď uviedol, že „bolo nesprávne domnievať sa, že mafia operuje všade, pretože tým sa zvyšuje riziko nárastu jej aury všemocnosti“. 
     
    Bol to práve Zuccaro, kto prednedávnom rozvíril debatu a zožal aj vlnu kritiky, keď bez priamych dôkazov povedal, že mimovládne organizácie spolupracujú s pašerákmi ľudí a pomáhajú tak migrantom dostať sa do Európy. 
     
    Ani tentoraz sa tomuto spojeniu mimovládok a pašerákov ľudí nevyhol. „Minulú sobotu loď s 498 migrantmi na palube priplávala do Katánie a keby bola na palube tejto lode mimovládnej organizácie, ktorá ich zachránila, aj polícia, už by sme chytili aj prevádzačov a mali by sme ich vo väzení. Cieľom vyšetrovaní sú pašeráci ľudí a nie mimovládne organizácie,“ tvrdí Carmelo Zuccaro.
     
    Taliansko patrí spolu s Gréckom či Maltou ku krajinám, ktoré najviac trpia pod náporom migračnej vlny prichádzajúcej z Afriky cez Stredozemné more. Práve pašovanie ľudí touto cestou spôsobuje veľké problémy a kontrola takého veľkého námorného územia je komplikovaná napriek tomu, že pri nej pomáhajú nielen talianske štátne orgány a záchranári, ale aj spomínané mimovládky. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -