Popijeme, slovenská hádzaná. Smeráci odchádzajú z klubu s jedným promile, tvrdí Matovič

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    Hneď v úvode relácie moderátor Peter Bielik poznamenal, že za svoju desaťročnú kariéru moderátora na tejto stoličke nezažil, aby sa nejaký poslanec Národnej rady Slovenskej republiky ocitol v podobnej situácii ako líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Matovič reagoval slovami, že takýmto spôsobom chcel poukázať na predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý podľa jeho slov ovplyvňuje demokratické zriadenie.

    Popijeme na klube a slovenská hádzaná

    „Vždy, keď vás zbadám, vždy si predstavím najznámejšiu fotografiu vášho otca, ako stojí vojan na Šafárikovom námestí pred tankom s roztrhnutou košeľou a holou hruďou,“ začal Matovič opisovať moderátorovi a pokračoval, že on urobil to isté. „Ja som si roztrhol košelu a ukázal holú hruď,“ uviedol Matovič s tým, že tak ako to bolo dôležité urobiť v minulosti, to bolo dôležité aj teraz, postaviť sa pred tank, ktorý nemohol zastaviť.

    Podľa opozičného lídra práca poslanca nie je o sedení na zadku a stláčaní tlačidla a jedným dychom pripomenul, že patril medzi najaktívnejších zákonodarcov v národnej rade. Do protikladu postavil prácu smeráckych poslancov. „Popijeme na klube a slovenská hádzaná,“ komentoval údajnú parlamentnú činnosť smeráckych poslancov Matovič. Rovnako uviedol, že smerácki poslanci odchádzajú z klubu s „jedným promile“.

    Potom menoval útoky zo strany predsedu parlamentu Andreja Danka na jeho osobu. Ako prvé vytiahol zneužitie zdravotných záznamov či čítanie listov. Rovnako menoval aj prípad premiéra Roberta Fica, ktorý zverejnil jeho daňové doklady. Podľa Matovičových slov je jeho odchod z parlamentu protestom voči systému, nielen proti Dankovi. „Lebo toto je presne robota štandardných politikov,“ uviedol.

    Moderátora rovnako zaujímalo, čo budú robiť Matovičovi poslaneckí asistenti, keď on v práci v národnej rade ďalej nechce pokračovať. Matovič sa opäť bránil a prízvukoval, že mu budú pomáhať v jeho práci, ktorá sa iba z malej časti skladá zo sedenia v parlamente. Aj naďalej bude robiť poslaneckú prácu okrem hlasovania o zákonoch a asistenti budú vykonávať celý servis, ktorý s tým súvisí.

    Parlament ako väzenie

    Opozičný líder sa rovnako vyjadril, že ochranku od NAKA odmietol preto, lebo nechcel spraviť radosť premiérovi Robertovi Ficovi, podpredsedovi parlamentu Bélovi Bugárovi a predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi, pretože podľa jeho názoru by ich to najviac potešilo. „Ja som chodil do toho parlamentu ako do väzenia. Oddnes tam budem chodiť ako slobodný človek,“ vyjadril sa Matovič s tým, že ho predseda parlamentu skľučoval.

    V rámci diskusie sa dostali aj k podozreniam, kto by mohol byť za vyhrážaním sa mu. Matovič opäť zopakoval, že nemá dôkazy, kto za tým stojí. Moderátor mu však pripomínal, že verbálne z trestného činu obvinil niektorých z najvyšších ústavných činiteľov tohto štátu, na čo oľaňák kontroval, či sa takto pýtal aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka, či má dôkazy, keď na tlačovej konferencii uviedol, že sa mal Matovič vyhrážať poslancom. Moderátor Matovičovi ako veriacemu človeku pripomenul ôsme prikázanie, nepreriekneš krivého svedectva proti blížnemu svojmu.

    V rámci konverzácie sa dostali aj k tomu, aký bol muž, ktorý sa mu mal vyhrážať pri prechádzke so psom. Matovič ho opísal ako približne vo svojom veku a komentoval slovami: „To bol prejav sily a arogancie.“ Taktiež sa vyjadril, že z jeho strany nejde o hru na emócie.

    V závere relácie prehovoril aj bezpečnostný analytik Milan Žitný. Podľa jeho slov by bolo najrozumnejšie, aby sa stiahol z verejného života, pretože odkedy doň Matovič vstúpil, nezaznamenal žiaden politický krok, ktorý by mohol kvitovať.

    Matovič končí v parlamente…

    V pondelok 8. mája poobede Matovič šokoval tlačovou konferenciou, na ktorej oznámil, že viac do parlamentu nebude chodiť a zúčastňovať sa schôdzí. Ako jeden z dôvodov uviedol, že sa mu vyhrážali. Poslaneckého mandátu sa však nevzdal. Viac sme o tom písali TU.

    - Reklama -