Zavolajte radšej na Maltu… Talianska pobrežná stráž vraj nechala utopiť sa desiatky migrantov

    0
    Ilustračné foto: Záchrana migrantov v Stredozemnom mori (Autor: SITA)
    Hrôzostrašný telefonát na pobrežnú stráž, v ktorom jeden z ľudí na palube volá o pomoc, zverejnil taliansky magazín L'Espresso. Nahrávka, na ktorú sa odvoláva aj denník the Independent, ilustruje, ako sa utečenci na preplnenej rybárskej lodi naberajúcej vodu dovolávali pomoci. Najskôr kontaktovali taliansku pobrežnú stráž, ale tá im nepomohla. 
     
    O pomoc volal údajne sýrsky lekár Mohamed Jammo, ktorý potopenie lode prežil. „Prosím, pomôžte, loď sa potápa,“ opakoval muž volanie o pomoc. Neskôr volal znova na pobrežnú stráž, či niekoho poslala na pomoc, ale operátor mu údajne odkázal, nech sa obráti na Maltu, pri ktorej boli podľa neho bližšie. 
     
    Ani opakované volanie o pomoc z Talianska nepomohlo a dispečer opakoval, že sa musia obrátiť na Maltu, v ktorej vodách sa nachádzali. Loď talianskej pobrežnej stráže Libra pritom bola len 16 až 26 kilometrov od potápajúcej sa lode plnej ľudí a čakala na rozkazy z dispečingu.  
     
    Podľa Ozbrojených síl Malty operátor talianskej pobrežnej stráže vyjadril v telefonáte do maltského operačného strediska obavy, že ak by vyslal záchrannú loď, museli by byť utečenci z nej dopravení na najbližšie pobrežie, a tým bol taliansky ostrov Lampedusa. Loď bola necelých 100 kilometrov od Lampedusy a 189 kilometrov od Malty. 
     
    Päť hodín po volaní o pomoc, ktoré talianska stráž nevypočula, sa loď s 260 ľuďmi na palube potopila na dno Stredozemného mora. Tragédia z 11. októbra 2013 pripravila podľa vyšetrovania o život 34 utečencov. Približne 150 z tých, ktorí prežili, dopravili na Maltu a zvyšok do Talianska. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -