Nemci naštvali Izrael

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    “Mali by sme si túto slobodu, ktorá v minulosti existovala, aj naďalej umožňovať,” povedal Steinmeier po tom, ako sa stretol s dvoma izraelskými autormi kritickými voči osadníckej politike svojej vlády na palestínskych územiach, ako aj zástupcami občianskych organizácií.

    Rozhovor s touto skupinou, ku ktorej patrili spisovatelia Amos Oz a David Grossman, bol podľa nemeckého politika “fascinujúci a kontroverzný”, dominovali mu obavy o budúcnosť Izraela.

    Predtým dnes Steinmeier s manželkou Elke Büdenbenderovou zavítal aj do židovsko-arabského centra Givat Haviva, kde sa rozprávali so žiakmi a učiteľmi. Ide o jedno z popredných zariadení v Izraeli, ktoré sa zasadzujú za židovsko-arabské porozumenie. Steinmeier ho vyzdvihol za to, že “uspelo tam, kde politici zlyhali”.

    Nový nemecký prezident pricestoval do Izraela v čase nárastu napätia medzi oboma krajinami. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pred dvoma týždňami na poslednú chvíľu zrušil schôdzku s nemeckým ministrom zahraničných vecí Sigmarom Gabrielom, ktorý odmietol jeho požiadavku, aby sa nestretal so zástupcami izraelských ľudskoprávnych skupín kritizujúcich postup vlády na palestínskych územiach.

    Steinmeier a Netanjahu sa po nedeľňajších rokovaniach vyjadrili na spoločnej tlačovej konferencii zmierlivo. Nemecký líder zdôraznil, že vzťahy oboch krajín sú dostatočne silné, aby “prestáli nejaké búrky”.

    Steinmeier cestu ukončí v utorok návštevou palestínskych území, kde sa stretne s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Hlavnými témami ich rozhovorov by mali byť uviaznutý blízkovýchodný mierový proces a budúcnosť tzv. dvojštátového riešenia.

    - Reklama -