Francúzi rozhodli! Prvé odhady hovoria o víťazstve Macrona

    0
    Prezidentský kandidát Emmanuel Macron zdraví svojich priaznivcov počas odchodu z volebnej miestnosti (Autor: TASR)

    Macron: Milujem Francúzsko

    S vďakou sa obrátil na svojich voličov v príhovore pravdepodobný víťaz francúzskych prezidentských volieb Emmanuel Macron. Voličom sľúbil, že na ich podporu nezabudne a nesklame ich. Podľa prvých odhadov výsledkov získal v dnešnom druhom kole 65 percent hlasov.

    “Ďakujem všetkým, ktorí mi dali svoj hlas. Nezabudnem na vás. Budem sa zo všetkých síl snažiť, aby som bol hoden dôvery, ktorú ste do mňa vložili,” vyhlásil Macron hodinu po ohlásení prvých odhadov výsledkov volieb.

    V príhovore, ktorý už poňal v prezidentskom štýle, voličom sľúbil, že od pondelka vnesie do verejného života morálku a “demokratickú vitalitu”.

    Pozdravil súčasnú hlavu štátu Francoisa Hollanda aj svoju súperku v druhom kole Marine Le Penovú. Prisľúbil tiež postupné prekonanie rozdelenia spoločnosti, ktoré prezidentské voľby priniesli.

    Vyhlásil, že Francúzsko bude popredným aktérom v boji proti terorizmu na svojom území i v zahraničí. Vyjadril sa aj za obranu Európy, ktorú chce priblížiť občanom.

    “Milujem Francúzsko. Počnúc dneškom mu najbližších päť rokov budem vo vašom mene s odhodlaním slúžiť. Nech žije Republika, nech žije Francúzsko!” zvolal líder hnutia Vpred!

    Obrovská radosť pred múzeom Louvre

    Na nádvorí pred parížskym múzeom Louvre po tejto správe oslavne zaburácal dav Macronových priaznivcov.

    Po oznámení odhadov vypukol na nádvorí parížskeho múzea Louvre, kde má Macron pódium a tlačové centrum, burácajúci rev a ošiaľ. Masy jeho priaznivcov mávali francúzskymi trikolórami a po niekoľkých minútach od ohlásenia výsledkov začal dav spievať štátnu hymnu. Na mieste sú stovky novinárov z celého sveta.

    Vyplýva to z prvých odhadov po uzavretí volebných miestností, informovali agentúry AP a DPA.

    Volebná účasť na dnešnom druhom kole francúzskych prezidentských volieb o 17.00 h dosiahla 65 percent. Ide o štyri percentá nižšiu účasť ako v rovnakom čase počas prvého kola volieb. Celkovo hlasovalo približne 47 miliónov Francúzov.

    Volebné miestnosti boli otvorené od 08.00 h do 19.00 h, vo veľkých mestách ešte o hodinu dlhšie. Občania mohli svoj hlasovací lístok odovzdať v 66.546 volebných miestnostiach.

    V rozhodujúcom kole volieb proti sebe stáli exminister hospodárstva a niekdajší člen vládnej Socialistickej strany (PS) Emmanuel Macron (39) a europoslankyňa a kandidátka Národného frontu (FN) Marine Le Penová (48).

    Macron bude najmladším prezidentom v histórii Francúzska. Dosiaľ bol rekordérom Valéry Giscard d'Estaing, ktorý mal pri nástupe do funkcie 48 rokov. Francúzi si tentoraz zvolili 25. prezidenta v poradí. Celkovo ide len o ôsmu priamo volenú hlavu štátu vo francúzskej histórii, keďže do 60. rokov 20. storočia bol prezident volený nepriamo.

    Voľby pútajú svetovú pozornosť vzhľadom na rozsiahle právomoci francúzskej hlavy štátu. Nový prezident nastúpi do úradu v čase, keď sa intenzívne debatuje o reforme Európskej únie, z ktorej odchádza Spojené kráľovstvo a Európa čelí migračnej kríze a množiacim sa teroristickým útokom.

    - Reklama -