Čo sa stane po francúzskych voľbách a kde hlasujú kandidáti? Toto sú najväčšie zaujímavosti

    0
    Sídlo prezidenta Francúzska - Elyzejský palác (Autor: TASR)

    Zaujímavosti o dnešných prezidentských voľbách

    Ani jeden z kandidátov nevolil v Paríži. Centristický kandidát Emmanuel Macron spolu so svojou manželkou Brigitte odvolili v mestečku Touquet. Predtým, ako vošiel do volebnej miestnosti, si Macron podával ruky so svojimi stúpencami.

    Marine Le Penová volila v obci Henin-Beaumont. Členovia feministického hnutia tam niekoľko hodín predtým na protest proti kandidátke krajne pravicového Národného frontu (FN) vyvesili z kostola veľký transparent. Polícia aktivistov ihneď zadržala.

    Svoj hlas odovzdal aj dosluhujúci socialistický prezident Francois Hollande, a to v meste Tulle. Ako poznamenala agentúra AP, Hollande – najnepopulárnejší prezident v moderných dejinách krajiny – sa už vlani rozhodol, že sa nebude opäť uchádzať o post hlavy štátu. Vyzval ale voličov, aby odmietli Marine Le Penovú a podporili Emmanuela Macrona.

    Ktokoľvek sa stane prezidentom, bude mať svoje prvenstvo. Vo Francúzsku ešte nikdy hlavou štátu nebola žena. Ak zvíťazí 39-ročný Emmanuel Macron, bude najmladším prezidentom v histórii. Nateraz je rekordérom Valéry Giscard d'Estaing, ktorý mal pri nástupe do funkcie 48 rokov.

    Francúzi si tentoraz zvolia celkovo 25. prezidenta v poradí. Celkovo to bude len ôsma priamo volená hlava štátu vo francúzskej histórii, keďže do 60. rokov bol prezident volený nepriamo.

    Čo sa stane po voľbách

    Ústavná rada oficiálne potvrdí výsledok volieb 10. mája. Meno nového francúzskeho prezidenta bude verejne vyhlásené deň nato.

    V nedeľu 14. mája sa skončí mandát úradujúcej hlavy štátu Francoisa Hollanda. Zároveň je to najneskorší možný dátum na odovzdanie moci novozvolenému prezidentovi. Počas slávnostného ceremoniálu v Elyzejskom paláci dá svojmu nástupcovi odpaľovacie kódy k jadrovým zbraniam.

    Keď sa novozvolený prezident ujme moci, vymenuje nového premiéra, ktorého poverí zostavením vlády. Jej zloženie sa zrejme zmení po júnových parlamentných voľbách. 

    - Reklama -