Ulicami Varšavy sa valil Pochod za slobodu. Proti vláde vyšli protestovať tisícky Poliakov

    0
    Tisíce ľudí protestovali v Poľsku proti krokom novej vlády. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Manifest zvolala najväčšia poľská opozičná strana Občianska platforma (PO). Organizátori tvrdia, že vo Varšave pochoduje až 50.000 ľudí, pričom odhady polície neprevýšili číslo 9000.

    Denník Gazeta Wyborcza s odvolaním sa na odhady radnice tvrdí, na proteste je asi 90.000 ľudí.

    “Nenecháme si vziať našu slobodu,” povedal počas svojho vystúpenia demonštrantom šéf PO a bývalý minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna, ktorého slová citovala poľská tlačová agentúra PAP.

    Schetyna povedal, že jeho strana stojí za demokratickým a európskym Poľskom a udržaním prerozdelenia moci a nezávislého súdnictva.

    Poľský prezident Andrzej Duda, ktorý pochádza z vládnej PiS, v stredu oznámil, že chce v krajine na budúci rok usporiadať referendum o prípadných zmenách v 20 rokov starej poľskej ústave.

    Politickí odporcovia kritizovali plán na referendum v roku 2018 ako pokus o posun k autoritárskejšiemu politickému systému. Opozícia sa okrem iného obáva, že zmeny v ústave by ešte viac posilnili právomoci vlády, ktorá je už teraz pre kontroverzné reformy súdnictva a médií terčom domácej i európskej kritiky.

    Líder PiS Jaroslaw Kaczyňski obvinenia opozície odmieta. “Máme demokraciu: Každý môže mať svoje názory, každý môže demonštrovať, každý môže hlasovať za koho chce a každý môže napísať čo chce,” povedal dnes podľa agentúry DPA Kaczyňski v Štetíne. 

    Predseda PiS zároveň odkázal účastníkom demonštrácie, aby neprovokovali políciu.

    - Reklama -