Robert Fico vždy riešil veci veľmi rázne. Dnes sa na to už pozerá inak, hodnotí premiéra jeho dávny priateľ

    0
    Jiří Paroubek a Robert Fico (Autor: TASR)

    V roku 2013 odišiel z českej politiky bývalý predseda vlády Jiří Paroubek. V rozhovore pre Plus 1 DEŇ však povedal, že v prípade rozumnej ponuky, v ktorej by videl prínos pre ľudí aj seba, by návrat zvažoval. V roku 2011 Paroubek opustil stranu ČSSD, ktorá je aktuálne pri moci. V rozhovore prezradil, že s jej šéfom Bohuslavom Sobotkom nie je v kontakte.

    „Moja bývalá strana a možno aj budúca je pod ťažkým tlakom. Dnes sú na úrovni desať až dvanásť percent, v posledných voľbách mali 15 percent, takže, bohužiaľ, sa obávam, že táto zostupná trajektória bude pokračovať,“ zhodnotil pôsobenie ČSSD. Rovnako sa vyjadril k strane najbohatšieho Slováka Andreja Babiša ANO. Podľa jeho názoru napredujú, lebo ľudia hľadajú niečo nové. „Majú vynikajúci marketing, ťažšia z toho, Andrej Babiš si vie vyberať ľudí okolo seba, ktorí ho pripravujú. Jeho vyjadrenia sú krátke, výstižné,“ vyjadril sa Paruobek a dodal: „Okrem toho má za sebou najväčší mediálny dom v krajine Mladú frontu a to predstavuje 40 percent trhu v Česku.“

    Bývalý predseda českej vlády rovnako priznal, že kauza Andreja Babiša s kúpou akcií Agrofertu, ktorá prekáža aktuálnemu premiérovi Sobotkovi, mu vôbec nemusí politicky poškodiť, lebo je veľmi zložitá a bežný občan jej nerozumie. Priznáva však, že Babiša môže oslabiť napríklad európsky orgán vyšetrovateľov OLAF, ktorý by vydal vyjadrenie, že financovanie jeho hniezda sa nekonalo v súlade s európskymi pravidlami. Ak sa to však nestane, tak „pán Babiš získa okolo 30 percent a bude zostavovať vládu“, uviedol Paroubek.

    V rozhovore hodnotil expremiér vládne pôsobenie premiéra Roberta Fica, ktorý má podľa jeho názoru výhodu, že vie formulovať programové ciele a dokáže pre ne získať koaličných partnerov. Spomenul však aj viditeľnú unavenosť. „Robert Fico vždy riešil veci veľmi rázne. Dnes sa na to už pozerá inak,“ poznamenal. Paroubek a Fico boli podľa Paroubkových slov priatelia, preto ho prekvapuje, že odkedy odišiel z politiky, s ním slovenský premiér hovoril asi dve minúty prostredníctvom telefónu. „Ja som si myslel, že sme priatelia, takže ma trochu prekvapilo, že sa nezaujíma o to, čo robím. Očakával by som, že pri jeho častých návštevách Prahy vyvinie iniciatívu, aby sa so mnou stretol,“ poznamenal český expremiér s tým, že Fica kontaktovať nebude.

    - Reklama -