Stovky obetí. Vyšla hrozivá štatistika terorizmu v Európe

    0
    Policajní vyšetrovatelia skúmajú rozstrieľané nákladné auto na mieste teroristického útoku na promenáde v Nice ráno 15. júla 2016. (Autor: TASR)

    Liberálna poslankyňa, ktorá je členkou parlamentného výboru pre ústavné veci, pripomenula, že spomedzi členských krajín Únie bolo v uvedenom časovom období najviac obetí teroristických útokov – 253 – v jej rodnej krajine. V tesnom závese v tejto smutnej štatistike nasleduje Francúzsko s 250 obeťami terorizmu.

    Jej správa konštatuje, že 90 osôb zo zoznamu obetí boli samovražední útočníci a džihádizmus bol najčastejšou príčinou atentátov, keď 545 z celkového počtu obetí možno pripísať na účet radikálnych vyznávačov islamu.

    Zo zvyšku obetí atentátov možno obviniť “nacionalistický terorizmus”, ktorý na pôde Španielska predstavovala baskická separatistická organizácia ETA.

    Španielska europoslankyňa upozornila, že v rovnakom období sa 1029 Európanov stalo obeťami atentátov spáchaných mimo hraníc EÚ. Väčšinu z obetí predstavujú príslušníci mierových misií pôsobiacich v 22 krajinách sveta – 233 z nich zomrelo v dôsledku samovražedných útokov.

    Boli medzi nimi najmä Briti, Francúzi a Nemci. Väčšina z nich, 632 osôb, zahynula po akciách teroristov v Afganistane.

    - Reklama -