Francúzske policajné odbory nechcú, aby muži zákona volili Le Penovú. Policajti sa búria

    0
    Policajt hliadkuje pred volebnou miestnosťou v 1. kole prezidentských volieb (Autor: TASR)

    Policajná únia – Aliancia na svojej webovej stránke zverejnila stanovisko, v ktorom uvádza, že nechce, aby jej členovia hlasovali za Le Penovú, pretože únia chce zablokovať kandidátku, ktorá predstavuje ohrozenie sociálnej demokracie. Rovnaké stanovisko zaujala aj Národná únia nezávislých odborových zväzov.

    Mnohí policajti aj napriek tomu chcú dať svoj hlas pravicovej prezidentskej kandidátke. Majú totiž pocit, že môže obnoviť poriadok v uliciach Francúzska, ktoré sužujú násilie a terorizmus. Informuje francúzsky L'Express.

    Jedným z týchto dôstojníkov je aj 30-ročný Lucas, ktorý v prvom kole najskôr volil krajne ľavicového kandidáta Jean-Luca Mélenchona. „Chcem, aby sa veci zmenili,“ vysvetľuje Lucas svoj zámer voliť Marine Le Penovú. Prízvukuje pritom, že neverí, že Macronova politika sa v čomkoľvek odlišuje od politiky súčasných mainstreamových politických strán.

    Arnaud, dôstojník v Savoy, súhlasi s Lucasom. Podľa neho, ak policajti hlasujú za Le Penovú, je to hlavne pre jej bezpečnostnú politiku. On sám jej dal svoj hlas aj v prvom kole, pretože žiaden kandidát ho neoslovil. „Keď poznáme realitu krajiny, hlasovanie pre Le Penovú je logická voľba,“ myslí si aj 48-ročný Pierre, ktorý je už 30 rokov fanúšikom jej Národného frontu. „Bezpečnosť musí byť prioritou, všetko pramení z toho,” objasňuje svoj názor.

    Le Penová má podporu aj medzi väčšinou zložky francúzskej polície známej ako žandári. Prieskum ukázal, že 51 % žandárov ju podporilo už v prvom kole a pravdepodobne ešte viac sa chystá v druhom.

    Sympatie policajtov k Le Penovej zrejme súvisia aj s tým, že polícia je často konfrontovaná s násilím zo strany extrémnej ľavice. Na začiatku tohto týždňa boli napríklad niekoľkí dôstojníci zranení počas protilepenovského pochodu. Polícia je však tiež cieľom pre radikálnych islamských extrémistov a teroristických bojovníkov IS. Minulý mesiac bol na Champs-Élysées zastrelený policajt islamským radikálom a minulý rok sa iný islamista vlúpal do domu policajného dôstojníka v Paríži a dobodal ho aj s manželkou na smrť. Le Penovej protiislamská politika tak aj v tomto smere môže byť pre francúzskych mužov zákona atraktívna.

    Celý článok TU.

     

    - Reklama -