Maďari si predvolali kanadskú veľvyslankyňu. Sú za tým falošné tvrdenia a Sorosova univerzita

    0
    Stredoeurópska univerzita (CEU) v Budapešti (Autor: TASR)

    Vo štvrtkovom vyhlásení veľvyslankyne sa uvádza, že Kanada sleduje s obavami úpravy vysokoškolského zákona. “Tie môžu ohroziť v Maďarsku slobodu vzdelávania i fungovanie CEU,” napísala veľvyslankyňa.

    Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že slobodu vzdelávania v Maďarsku nikto neohrozuje. “Sloboda vzdelávania je právom, ktoré vláda vždy dôrazne obhajovala a bude chrániť aj v budúcnosti,” píše sa v dnešnej reakcii rezortu maďarskej diplomacie. Podľa tohto komuniké však kabinet súčasne očakáva, že aj zahraničné univerzity budú fungovať na základe rovnakých pravidiel ako domáce.

    “Maďarský vysokoškolský zákon sa vzťahuje nielen na CEU, ale aj na všetkých 28 zahraničných univerzít,” zdôrazňuje ministerstvo. Zároveň dodáva, že slobodu vzdelávania v Maďarsku nespochybnil ani Brusel, keď Európska komisia začala právne konanie voči Maďarsku. Predmetom tohto konania nie je sloboda vzdelávania, ale voľný pohyb služieb, podčiarkol rezort diplomacie.

    Novela vysokoškolského zákona prijatá 4. apríla nariaďuje, že zahraničná univerzita môže pôsobiť na maďarskom území jedine v prípade, ak funguje aj v štáte svojho pôvodu. Ďalej podľa nových pravidiel bude pre fungovanie univerzity potrebné uzatvoriť medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou.

    Podľa kritikov je pôvodným cieľom vlády premiéra Viktora Orbána znemožniť touto právnou úpravou fungovanie CEU, ktorú financuje americký finančník maďarského pôvodu George Soros. 

    Proti uvedeným zmenám sa v Budapešti konalo už viacero demonštrácií. Na najväčšiu z nich prišlo 9. apríla až 80.000 ľudí. Európska komisia poslala 26. apríla maďarskej vláde formálny list obsahujúci právnu analýzu. Je to prvý krok k začatiu právneho konania voči členskému štátu pre porušenie legislatívy EÚ.

    - Reklama -