Sociálny balík a boj proti terorizmu. V týchto otázkach sa koalícia dohodla na spoločnom postupe

    0
    Lídri koaličných strán Andrej Danko, Robert Fico, Béla Bugár (Autor: TASR)

    Podľa predsedu vlády a Smeru–SD Roberta Fica je „absolútna dohoda“ koaličných partnerov, pokiaľ ide o diskusiu, hlasovanie, podporu či nepodporu jednotlivých návrhov zákonov na parlamentnej schôdzi, ktorá sa začína budúci týždeň (9.5.). Do jej programu sa v skrátenom konaní doplnia ešte body o financovaní základných a stredných škôl a pravdepodobne aj zmeny vo vyvlastňovaní, ktoré by mala vláda ešte schváliť tiež budúci týždeň.

    Za mimoriadne dôležitú považuje Fico dohodu na postupnom riešení problému exekúcií, ktoré ťažia množstvo občanov SR. „Stojíme pred balvanom 3,7 milióna exekúcií, ktoré sú na súdoch. Sú tu ľudia, ktorí majú pravdepodobne na krku desiatky malých exekúcií, čo im bráni reálne žiť. Je to jeden z dôvodov, prečo identifikujeme 40.000 až 60.000 ľudí, ktorí nechcú ísť do trvalého pracovného pomeru, lebo by im okamžite exekútor skočil na krk a vymáhal dlžné sumy,“ vysvetlil.

    Vznikla preto politická dohoda, že ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) predloží na rokovanie najbližšej koaličnej rady analýzu tohto problému, vrátane toho, ako ďalej postupovať. „Všetci traja sme vyjadrili podporu ministerke spravodlivosti a fandíme jej, že dokáže ľuďom zľahčiť život,“ doplnil predseda SNS a Národnej rady (NR) SR Andrej Danko.

    Šéf Mosta-Híd Béla Bugár pripomenul, že nedávnou novelou sa vyriešila problematika exekúcií do budúcnosti. „Momentálne chceme vyriešiť exekúcie, ktoré nie sú podľa nového zákona, ale ktoré sú „staré“. Je pravda, že niektorým občanom sa neoplatí ísť pracovať, lebo na základe starých predpisov by stratili všetko, čo zarobia,“ upozornil. Riešeniu by mala pomôcť práve podrobná analýza, ktorú predloží ministerka spravodlivosti a na základe ktorej bude následne koalícia vo vláde a parlamente postupovať.

    Významná dohoda koaličných partnerov vznikla podľa Fica aj na pripravovanom sociálnom balíku. „Všetci traja predsedovia majú rovnaký názor, ak sa krajine darí, je našou povinnosťou hľadať také riešenia, ktoré budú zvyšovať životnú úroveň ľudí. Ale pri dodržaní prísnej finančnej disciplíny,“ podčiarkol.

    Na budúci týždeň sa k tejto téme opäť stretnú predsedovia koaličných strán aj s ministrom financií Petrom Kažimírom a práce Jánom Richterom (obaja Smer-SD). „Minister financií prinesie detailnú analýzu dopadov týchto opatrení a budeme ich hodnotiť z pohľadu ich realizovateľnosti,“ avizoval premiér.

    Zo  všetkých návrhov, ktoré predstavili jednotliví koaliční partneri, vznikne podľa neho množina opatrení, ktorú potom spoločne predstavia. Konkrétne legislatívne návrhy by sa mali dostať na septembrovú schôdzu parlamentu a účinné by vo väčšine prípadov mali byť pravdepodobne od začiatku budúceho roka.

    Aj ostatní predsedovia koaličných strán avizovali ochotu dospieť ku kompromisu. „Svoju predstavu sociálneho balíka má predseda Smeru-SD, Mosta-Híd, aj ja ako predseda SNS. Najväčším umením v politike je dosiahnuť kompromis a po tej ročnej skúsenosti som presvedčený, že sme schopní kompromisu,” zdôraznil Danko.

    Koaličná rada dnes hovorila aj o ďalšom plnení programového vyhlásenia vlády či o príspevku SR v boji proti terorizmu. „Zhodli sme sa na tom, že sme pripravení vyslať do zahraničia našich špecialistov, ktorí budú v Iraku trénovať vojakov, budú ich učiť odmínovať, opravovať techniku ruského pôvodu. Žiadne bojové jednotky, žiadne akcie, ide vyslovene o výcvik, ktorým chceme prispieť v boji proti terorizmu,“ doplnil Fico.

    - Reklama -