Orbána, zdá sa, vyčerpal boj proti Bruselu, mimovládkam aj Sorosovi. Doma stráca na sile

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Výsledky zverejnil týždenník Heti Világgazdaság, ktorý uvádza, že prieskum sa uskutočnil v období 21.-26. apríla, teda po tom, ako vláda podnikla kroky ohrozujúce existenciu Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Budapešti, čo vyvolalo masové protesty.

    Zo straty Fidez-KDNP najviac profitovala ultrapravicová strana Jobbik, ktorá v apríli dosiahla 14-percentné preferencie, zatiaľ čo v januárovom prieskume jej nameral Medián desať percent.

    Zvyšné opozičné strany podporilo celkom 24 percent opýtaných, o štyri percentá viac než v januári. V rámci toho Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) podporilo deväť percent, ochranársku stranu Politika môže byť iná (LMP) a Demokratickú koalíciu (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya po štyri percentá, novú stranu Momentum dve percentá a ostatné strany po jednom percente Maďarov.

    Prezident János Áder, ktorý vedie rebríček popularity politikov, si po podpísaní kontroverznej novely vysokoškolského zákona, ktorá sa dotkla najviac CEU, pohoršil v danom období o 11 percentuálnych bodov na 47 percent, pričom druhý v rebríčku, premiér Viktor Orbán, si takisto pohoršil o deväť percentuálnych bodov na 40 percent. Miesta v rebríčku si ale obaja zachovali.

    - Reklama -