Kaviárová ľavica na pochode. Míting Emmanuela Macrona s vyženenými vnúčatami a zástupom socialistických prominentov

    0
    Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Na pondelkový Macronov míting dorazila ako nechcené prekvapenie aj socialistická ministerka Royalová, bývalá partnerka súčasného prezidenta Hollanda.

    Vyzerá to ako triedny boj. Boj medzi elitou, proti ľudu. Medzi Emmanuelom Macronom a Marine Le Penovou to pár dní pred druhým kolom prezidentských volieb iskrilo. V pondelok 1. mája zvolal Emmanuel Macron, kandidát s profilom „kaviárovej ľavice“, do XIX. parížskeho arrondissementu svoj posledný veľký míting.

    Zatiaľ čo Le Penová chce postaviť „hrádzu proti financiám“, ktoré majú „tentoraz tvár a meno“, v štvrti Villette na severnom predmestí sa zhromaždili Macronovi priaznivci v hale Paris Event Center v menšom počte asi 12 000 účastníkov, aby postavili „hrádzu proti extrémnemu Národnému frontu“.

    Zvíťaziť alebo zdochnúť na pochode?

    „Siedmeho to bude ona alebo my,“ zvolal Emmanuel Macron, aby pripomenul druhý volebný termín, nedeľu 7. mája. „Zoči-voči obvineniam a oplzlostiam Národného frontu my Francúzsko postavíme a opäť založíme!“

    Či to vyjde, nevieme, mnoho ľudí možno využije voľný deň. Kandidát kládol vo svojom prejave dôraz na to, čo považoval za svoje slabé miesta. Zaútočil na piliere Národného frontu. Podľa Macrona nie je Národný front národnou, ale protifrancúzskou stranou. „Je to antifrancúzska strana, pretože to, čo obhajuje táto strana, to, čo hlása, to, čo ponúka – to je nezadržateľný rozpad toho, čo robilo Francúzsko Francúzskom, popretie našich hodnôt,“ povedal za búrlivého potlesku.

    Hnutie, ktoré vzniklo len pred rokom, malo veľký nástup. Macron zopakoval jeden z výrokov, ktorým ho Le Penová v poslednom čase častovala, keď použila slovnú hračku, že jeho hnutie En Marche! je „na pochode alebo zdochne“. „Áno, má pravdu,“ vyhlásil. „Na pochode, to sme my!“
    Medzi Macronovými podporovateľmi, ktorých označujú za „progresistov“, boli – okrem centristov a predsedu Demokratického hnutia Françoisa Bayroua – prevažne socialisti. Zhromaždenie, ktoré sprevádzali ovácie a pokriky „Macron, prezident!“ a „Zvíťazíme!“, chvíľami pripomínalo zjazd socialistov.

    Boli tu tí bývalí aj tí súčasní: Gérard Collomb, bývalý socialistický starosta Lyonu, minister obrany socialistickej vlády Jean-Yves Le Drian, bývalý socialistický starosta Bertrand Delanoë a Harlem Désir, socialistický štátny tajomník pre európske záležitosti. Prekvapením, pre ktoré niektorým členom Macronovho tímu stuhla krv v žilách, bola prítomnosť Ségolène Royalovej, tiež ministerky a bývalej partnerky prezidenta Hollanda. „Prišla som spontánne,“ oznámila ľuďom z Macronovho štábu. Chýbal už len… Prezident François Hollande.

    Socialistický kasting doplňovali ešte ekológovia Daniel-Cohn Bendit a Corinne Lepageová a niektorí menej známi bývalí pravicoví politici a ministri ako Serge Lepeltier, Nicole Guedjová a Jean-Jacques Aillagon.

    Macron chce ochrániť celú rodinu

    Medzi zaujímavými programovými akcentmi, o ktoré sa Macron snažil, bol aj dôraz na rodinu. Bez toho, aby usilovne presadzoval tzv. asistovanú reprodukciu, sa Macron naopak snažil posilniť imidž mladého muža, ktorý zatiaľ „nemá deti“, ako ho v ten deň napadol Jean-Marie Le Pen, ale je mu drahá celá širšia rodina. Jeho žena Brigitte a jej dve dcéry pravidelne nechýbali na jeho mítingoch – vždy sa rady zúčastňujú. „Mám deti a ide o deti a vnúčatá môjho srdca,“ zvolal. „Ide o príbuzenstvá, ktoré nemáte,“ dodal v snahe pripomenúť nedávne spory v tábore rodiny Le Penovcov medzi otcom Jeanom-Marim, dcérou Marine a mladou neterou Marion Maréchalovou.

    Kandidát, k hnutiu ktorého sa hlásia ľudia z pravice aj ľavice – od liberála Dominiqua de Villepina alebo Alaina Madelina po komunistu Roberta Hua –, chce pôsobiť ako zjednotiteľ a zmierovateľ. Ľavicový denník Libération k tomu poznamenal, že to potvrdzuje úvahy, že Macron pôsobí miestami ako televízny evanjelista. Sám seba dnes vidí ako pôvodcu „hlbokej premeny krajiny“, ktorú Francúzi „chceli, ktorú vyprovokovali“ a ktorá v najbližších dňoch „rozhodne o budúcnosti Francúzska“.

    Macron, ktorého čaká v stredu 3. mája rozhodujúci televízny duel s Marine Le Penovou, vie, že „To bude tvrdá bitka!“ K tomu trochu prorocky dodal: „Práve teraz sa odohráva boj o politické, intelektuálne a morálne dedičstvo Francúzskej republiky!“

    P. S. Ráno 1. mája sa Emmanuel Macron zastavil na Mitterrandovom nábreží v Paríži na mieste, kde sa v roku 1995 utopil Brahim Bouarram po tom, ako ho zhodili do Seiny. Ide o mladého Maročana, ktorý protestoval proti zhromaždeniu vtedajšieho Národného frontu. Macron položil na miesto kvety a jeho úmrtie si uctil minútou ticha za prítomnosti jeho syna Saida.

    Akciu sprostredkoval: Josef Brož

    - Reklama -