Smerácke oslavy? Mečiarove Pasienky už to nie sú… A nepodceňujte študentov, donekonečna to takto ostať nemôže, hovorí politológ

    0
    Robert Fico počas prvomájových osláv (Autor: Reprofoto: Facebook)

    Študenti, ktorí zorganizovali nedávny protikorupčný protest, oznámili, že keď neboli splnené ich požiadavky, chystajú sa zorganizovať ďalší protestný pochod, pričom tentoraz by sa okrem Bratislavy mal konať aj v iných slovenských veľkých mestách. Ako vnímate túto iniciatívu?

    Myslím, že títo študenti postupujú logicky. Dali si isté požiadavky a nikto im neodpovedal. To je donebavolajúce opovrhnutie touto masou študentov v zmysle: Vy nám nestojíte ani za slovo.“ Žiadna odpoveď, nič, akoby tie ich požiadavky ani neexistovali. A predsa len ide tu o hlas istej masy ľudí, ktorá vyšla do ulíc a nárokovala si jedno zo svojich základných občianskych práv. Keby teraz študenti rezignovali a nepokračovali ďalej, znamenalo by to, že porušili svoje predsavzatia a sľuby.

    Majú študenti reálnu šancu dosiahnuť touto cestou splnenie svojich požiadaviek, medzi nimi napríklad odchod ministra vnútra Kaliňáka? Nakoniec rovnaký cieľ mali aj protesty pred bytovým komplexom Bonaparte, ktoré boli tiež pomerne masívne, no Robert Kaliňák je stále vo funkcii a nič sa, zdá sa, nezmenilo… 

    November 89 vyvolali tiež študenti, ktorí išli do ulíc. Vtedy sa zdalo trúfalé až absurdné, s akými prišli požiadavkami, a nakoniec zvíťazili. Vyvolali vo verejnosti masové hnutie a boli úspešní. Nikdy by som preto takéto protesty nepodceňoval, pretože záleží len na tom, do akej miery je verejnosť pripravená a nabudená počúvať ich hlasy. Áno, Bašternák pokračoval celé minulé leto a skončil sa patovou situáciou, nič sa nezmenilo. No situácia donekonečna zamrznutá ostať nemôže. Teraz začínajú možno sériu podobných protestných akcií študenti. A Smer nemôže donekonečna ignorovať požiadavky verejnosti, lebo nakoniec sa to obracia práve proti nemu.

    Vládna strana Smer-SD v posledných mesiacoch v prieskumoch výraznejšie neklesala, napriek tomu jej výsledky boli predsa len nižšie, ako to bývalo v minulosti, a vyzeralo to, že i keď len pomaly, Ficov Smer predsa len mierne slabne. Teraz však prišiel premiér so sociálnymi reformami a balíkom príplatkov za nočnú, víkendovú a sviatočnú prácu. Zdá sa, že Smer je z najhoršieho vonku…

    Smer robí, čo môže, ale ani jedno z opatrení, s ktorým prišiel, nebolo originálne smerácke. Na všetky tieto veci už predtým upozorňoval niekto iný. Príplatky za víkendovú prácu napríklad priniesli pôvodne OĽaNO atď. Smer už nemá s čím novým prísť, a tak vezme cudzí návrh, trocha ho pozmení, aby to nebolo od slova do slova to isté, a potom ho podá ako svoj vlastný návrh. Toto ale musia vidieť aj voliči Smeru, aká taktika to je.

    Na oslavách 1. mája v Nitre, kam prišiel premiér, sa malo údajne zúčastniť aspoň 10-tisíc ľudí. Jeho stranícky kolega Ľuboš Blaha na základe tejto účasti podotkol, že premiér dokáže prilákať už len na takúto oslavu viac ľudí ako opozícia na Veľký protikorupčný pochod, a teda že s podporou ulice, ktorou sa opozícia chváli, to v skutočnosti nie je také jednoznačné. Ako to vnímate vy? 

    To je zo strany pána Blahu falošný argument. Áno, prišli tam masy, ale to bol 1. máj, teda tradičný sviatok, na ktorý sú ľudia zvyknutí chodiť. To nie je výnimočná zásluha Smeru, že tam prišlo toľko ľudí. Je to o tej udalosti, Smer len prilákal ľudí na tradíciu a symbol, ktorý 1. máj predstavuje. Nech si Smer skúsi zvolať verejnú manifestáciu mimo svoje tradičné dátumy, akými sú 1. máj či 29. august – výročie SNP a podobne. Počas týchto sviatkov im tam, samozrejme, ľudia prídu, ale i tak Mečiarove Pasienky už to nie sú…

    Pri kauze otvárania listov v parlamente predseda parlamentu Andrej Danko s médiami vôbec nekomunikuje, naproti tomu v minulosti, dalo by sa povedať, sa do médií hrnul pri každej príležitosti. Čím si vysvetľujete jeho aktuálnu pasivitu pri tejto kauze? Je to z jeho strany akási nová komunikačná stratégia?

    Zdá sa, že ho to veľmi zaskočilo a nemá žiadne racionálne vysvetlenie, s ktorým by mohol predstúpiť pred verejnosť. Radšej preto necháva hovoriť druhých. On je ale pritom ten, kto je za to zodpovedný, o tom niet sporu. Takéto rozhodnutie nerobí podriadený úradník na svoje triko nikdy a nikde. Je to jednoznačné a Dankovi sa to bude len ťažko vysvetľovať.

    - Reklama -