Slovensko dosiahlo historicky najnižší deficit, chváli sa vláda

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Dlh verejnej správy dosiahol ku koncu minulého roka 42,053 miliardy eur alebo 51,94 % HDP. Oproti predchádzajúcemu roku sa tak znížil o 0,54 p. b. V roku 2016 bol priemerný schodok v Európskej únii (EÚ) 1,7 % HDP a priemerný dlh verejnej správy 83,5 % HDP. “V rámci EÚ v roku 2016 dosiahlo 11 krajín vyšší schodok a 18 krajín vyšší dlh verejnej správy ako Slovenská republika,” priblížilo ministerstvo financií.

    Na dosiahnutie nižšieho deficitu aj dlhu verejnej správy mal podľa rezortu pozitívny vplyv aj oproti plánu nižší hotovostný schodok štátneho rozpočtu o 990 miliónov eur. Hotovostné príjmy rozpočtu dosiahli 14,276 miliardy eur a medziročne klesli o 12 %. Hotovostné výdavky boli vo výške 15,256 miliardy eur, čo predstavuje medziročný pokles o 16 %. Hotovostný schodok rozpočtu tak dosiahol 980 miliónov eur a oproti predchádzajúcemu roku klesol o polovicu.

    Plnenie rozpočtu verejnej správy bolo vlani podľa rezortu financií ovplyvnené viacerými faktormi. Na príjmy pozitívne vplýval rast slovenskej ekonomiky, s tým súvisiaci rast zamestnanosti a lepší výber daní a odvodov. “Daňové príjmy boli aj vďaka vyššej úspešnosti výberu vyššie oproti rozpočtovanej hodnote o 358,516 milióna eur a odvody boli lepšie o 386,876 milióna eur,” vyčíslilo ministerstvo.

    Na výdavky malo vplyv aj nižšie čerpanie eurofondov, keďže po ich historicky najvyššom čerpaní v roku 2015 došlo vlani k poklesu. Pozitívne sa skončilo aj hospodárenie obcí a niektorých podnikov štátnej správy, ktoré tvoria nezanedbateľnú časť celkových verejných financií, dodáva v štátnom záverečnom účte ministerstvo.

    - Reklama -