KDH navrhuje exekučné prázdniny. Kedy by ste nemuseli nič platiť exekútorovi?

    0
    Alojz Hlina (Autor: TASR)

    “Nedáva logiku, aby naši ľudia chodili ďaleko za prácou a pritom tu práca bola, ale mala nízku hodnotu,” argumentoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda kresťanských demokratov Alojz Hlina. 

    Návrh na exekučné prázdniny strana odôvodňuje pomocou tým, ktorých ťažia exekúcie. Často sa totiž stáva, že títo ľudia nechcú ísť pracovať, pretože by im exekútor zobral celú mzdu. “Navrhujeme takzvané exekučné prázdniny. Ľudia, ktorí sa dnes zamestnajú, by pol roka neplatili exekútorovi nič,” priblížila členka predsedníctva strany Miroslava Szitová. 

    Po pol roku takýchto prázdnin by následne ľudia platili maximálne 10 % z exekúcií z čistej mzdy a až následne by museli doplatiť ostatok.

    KDH zároveň navrhuje, aby firma, ktorej vláda poskytne investičný stimul, garantovala zamestnancom platy vo výške priemernej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci rok. “Za rok 2016 je táto mzda na úrovni 912 eur,” vyčíslil podpredseda KDH Pavol Zajac. Pripustil však, že by mohla byť rôzna aj podľa kraja, v ktorom sa podnik nachádza. Napríklad v Prešovskom kraji je najnižšia, a to necelých 800 eur. 

    Ak by firma túto podmienku nedodržala, kresťanskí demokrati chcú, aby celú investičnú pomoc vrátila. Toto opatrenie strana navrhuje preto, lebo sa podľa nej často stáva, že v podnikoch s investičnými stimulmi od štátu ľudia zarábajú len minimálnu mzdu.

    - Reklama -