Budaj žiada potrestanie vinníkov z kauzy okolo čítania listov. Komu adresoval otvorený list s prosbou o pomoc?

    0
    Ján Budaj, líder Nežnej revolúcie na Slovensku v roku 1989 a poslanec NR SR (Autor: archív JB)

    Nechce to nechať len tak. Člen opozičného hnutia OĽaNO-NOVA a známy predstaviteľ novembra ´89 Ján Budaj sa domáha potrestania vinníkov v kauze okolo otvárania, respektíve čítania listov v réžii Kancelárie NR SR.

    Svoj otvorený list adresoval skúsený politik slovenským europoslancom (napr. Richard Sulík, Boris Zala, Anna Záborská, Ivan Štefanec) s cieľom, aby mu pomohli zastaviť porušovanie zákonov na pôde parlamentu.

    Budaj zverejnil obsah listu aj na svojom profile prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

    „Verím, že môj list je len jedným z mnohých prejavov podpory, ktorú si zaslúžite za obhajobu záujmov SR na pôde Európskeho parlamentu,“ poďakoval Budaj úvodom politickým kolegom hosťujúcim v Bruseli.

    Ďalej politik spomína aj svoju radosť z nedávneho zrušenia Mečiarových amnestií.

    „Vážené panie poslankyne a poslanci Európskeho parlamentu, píšem vám aj preto, aby som aj touto formou poďakoval za podporu poslancov NR SR, čo bojovali za zrušenie Mečiarových amnestií. Takéto niečo, tzn. že stanovisko ku domácemu politickému problému prezentoval verejne celý zbor europoslancov, nemalo doposiaľ obdobu.“

    Potom však už prešiel k hlavnej téme, ktorej sa v posledných dňoch aj verejne venoval spolu s poslaneckými kolegami na sérii tlačových konferencií. Škandál s čítaním súkromnej korešpondencie na pôde NR SR podľa Budaja vážne narušil demokratické piliere a princípy.

    „Vedenie parlamentu, ktoré nezákonný systém kontroly obsahu korešpondencie potajme zaviedlo, doposiaľ nemá dosť morálnej sily, aby verejnosti objasnilo pravdu a postavilo vinníkov mimo službu. Obávam sa, že bez tlaku verejnosti a demokratických politikov to neskončí potrestaním vinníkov. Práve vy ako poslanci ale iste chápete, že tentoraz ide o viac než pri iných kauzách a kauzičkách. Škandál poškodil a až do potrestania vinníkov bude poškodzovať dôveryhodnosť hlavného piliera demokratického systému, parlamentu,“ apeluje Budaj.

    Ako ďalej opozičný politik spomína, kauza sa rozhodne nesmie zamiesť pod koberec. Inak dostanú prihrávku na smeč extrémistické živly, respektíve odporcovia demokracie a parlamentarizmu.

    „Prosím a vyzývam vás preto, využite vplyv vo svojich stranách a apelujte, aby nenechali porušovanie listového tajomstva bez potrestania vinníkov. Vystúpte, prosím, aj verejne a jednoznačne za dodržiavanie Ústavy SR a zákonov na pôde NR SR!“ dôrazne vyzval na záver spomenutú trinástku europoslancov Ján Budaj.

    - Reklama -