Už aj v zahraničí majú jasno. Fico ako šampión v boji proti úplatkom? Gorila, CT, mýtny tender, korupcia, o tom všetkom píše americký NY Times

    0
    Na snímke účastníci protestu proti korupcii na Námestí SNP v Bratislave (Autor: TASR)

    “Dvaja kamaráti – bojovníci proti korupcii – sa zastavili pred prezidentským palácom, snažiac sa rozhodnúť, koľko času dajú vláde na splnenie svojich požiadaviek. Chceli rezignáciu ministra vnútra a policajného šéfa, a tiež úplné a transparentné vyšetrenie množstva nedávnych korupčných škandálov,” opisuje reportér Rick Lyman 18-ročných Davida a Karolínu počas demonštrácie v Bratislave. 

    Korupcia je podľa neho vzdorovitý problém v mnohých bývalých komunistických krajinách východnej Európy. Veci sa zhoršili natoľko, že niektorí analytici teraz hovoria, že štát sa už zmocnil všetkého.

    “Všetky hlavné štátne inštitúcie sú efektívnym spôsobom v rukách skorumpovaných politikov a nedotknuteľných oligarchov. Problém vstupuje do ešte kritickejšej fázy – autoritársky zmýšľajúci lídri využívajú na skonsolidovanie svojej moci vzostup nacionalizmu a populizmu,” napísal Lyman. 

    Novinár ďalej opisuje spomínaných dvoch mladých ľudí a ich zápas proti korupcii. Pýta sa ich na dôvody a názory a dodáva, že sklamanie pretavili mladí ľudia do cielenej akcie aj v Poľsku, Macedónsku, Srbsku a v ďalších krajinách.

    “Súčasná slovenská vláda, vedená premiérom Robertom Ficom, získala moc v roku 2012 krátko po obrovskom vládnom škandále. Tzv. škandál Gorila, nazvaný podľa krycieho mena tajných spisov, zahŕňal vládnych úradníkov, oligarchov a iných, ktorí boli zachytení na nahrávke, ako diskutujú o províziách a iných korupčných aktivitách,” opisuje Američanom situáciu na Slovensku novinár a dodáva, že to nie je ešte všetko. 

    Spomína ďalšie, staršie korupčné škandály, ako napríklad lukratívnu a kontroverznú zákazku na vybudovanie systému diaľničných poplatkov z obdobia prvej Ficovej vlády, ale aj škandál okolo nákupu CT prístroja z roku 2012. 

    Fico sa podľa Lymana snažil korupčné problémy riešiť po svojom – snažil sa ich využiť vo svoj prospech.

    “Premiér sa snažil vykresliť svoju vládu ako šampióna v boji proti úplatkom. Išiel až tak ďaleko, že pozval lídrov protikorupčných organizácií ako Transparency International na vôbec prvé stretnutie,” napísal americký novinár a dodal, že mladých ľudí to však nepresvedčilo a vyšli do ulíc.

    “Fico a väčšina jeho najvyšších ministrov ocenili demokratického ducha študentov, ale ich požiadavky neadresovali. Protestujúci sa teraz rozhodujú, čo urobia, ak vláda ich požiadavky odmietne,” uzatvára Lyman.

    - Reklama -