Saudských vojakov budú cvičiť v Nemecku. Merkelová odštartovala svoju cestu po krajinách Perzského zálivu

    0
    Angela Merkelová a saudskoarabský kráľ Salmán (Autor: TASR)

    Obe krajiny súčasne podpísali vyhlásenie o zámere spolupracovať a v oblasti výcviku policajných zložiek. Táto dohoda zahŕňa aj výcvik saudskoarabských príslušníčok pohraničnej stráže nemeckými policajtkami a výcvik v oblasti bezpečnosti v leteckej doprave. Na margo často pertraktovanej témy o predaji nemeckých zbraní do Saudskej Arábie zdroje v kráľovstve uviedli, že krajina nemá záujem o nákup nových zbraní. Export nemeckých zbraní do Saudskej Arábie vyvolával v posledných rokoch pomerne veľkú nevôľu – vzhľadom na správy o nerešpektovaní ľudských práv v Saudskej Arábii a spôsobom, akým táto krajina zasahuje do konfliktu v susednom Jemene.

    “Chápeme váhavosť Nemecka, keď sa hovorí o exporte do Saudskej Arábie,” uviedol námestník ministra ekonomiky Muhammad at-Tuwajdžrí pre nemecký magazín Der Spiegel. Dodal, že kráľovstvo momentálne nechce robiť Nemecku problémy, aj keď nové zbrojné dodávky by si želalo. “Vzťahy s Nemeckom sú pre nás dôležitejšie ako akékoľvek spory o vývoz zbraní,” dodal ministerský námestník, ktorý súčasne vyjadril nádej, že Nemecko sa raz stane jedným z najväčších ekonomických partnerov Saudskej Arábie.

    Merkelovej cieľom počas návštevy v regióne je aj presvedčiť lídrov oblasti, aby zvýšili objem svojej pomoci pre utečencov žijúcich vo svojich krajinách a poskytli humanitárnu pomoc ľuďom utekajúcim z vojnou zasiahnutých, prevažne moslimských krajín regiónu. Agentúra AP pripomenula, že Nemecko poskytlo v posledných rokoch útočisko desiatkam tisíc ľudí zo Sýrie, Iraku a Afganistanu, kde sa odohrávajú vojnové konflikty. AP si všimla, že Merkelová – podobne ako aj iné političky zo Západu – nemala pri prílete do konzervatívneho saudskoarabského kráľovstva zahalenú hlavu. Po ukončení návštevy v Saudskej Arábie Merkelová ešte zavíta do Spojených arabských emirátov.

    - Reklama -