Na Slovensku vznikajú ďalšie politické strany. Vieme, ktoré to sú

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

    Pridali sa tak k ďalším, ktoré zber podpisov oznámili už dávnejšie. Medzi inými napríklad vznikajúca strana NAJ. Jej zakladatelia nedávno informovali, že majú 9-tisíc podpisov a stranu by chceli zaregistrovať v júni. Na registráciu treba aspoň 10-tisíc podpisov od občanov.

    Zámer založiť stranu oznámil ešte vlani v októbri Richard Rybníček, volať sa má TOSKA (tradícia, odbornosť, služba, komunikácia, ambicióznosť). Stále o registráciu nepožiadal. Stranu by chceli založiť aj Miroslav Beblavý s Jozefom Mihálom. Ambíciu zmeniť sa na politickú stranu má aj združenie Progresívne Slovensko.

    Na Slovensku máme podľa ministerstva vnútra zaregistrovaných 153 politických strán a hnutí. Aktívnych je z nich okolo 60. Politické strany a hnutia na Slovensku vznikajú občas aj tak, že si niekto napríklad kúpi už existujúcu stranu a premenuje ju. Pokiaľ strana nevzniká kúpou a premenovaním už existujúcej, jej zakladatelia musia vyzbierať aspoň 10-tisíc podpisov, odovzdať ich ministerstvu a požiadať o registráciu. Ak splní všetky zákonné podmienky, ministerstvo ju zaregistruje.

    - Reklama -