Smrť nepriateľom vlasti, vykrikovali vo Varšave pochodujúci nacionalisti. Polícia však zasiahla proti ich odporcom

    0
    Poľskí nacionalisti počas protestu proti migrantom (Autor: TASR)

    Na včerajšom pochode ONR sa zúčastnilo niekoľko stoviek prevažne mladých ľudí s poľskými a straníckymi zástavami v rukách, ktorí vykrikovali slogany proti imigrantom a moslimom, napr. “Nechceme tu islam, teroristov a moslimov”, “Práca v Poľsku pre Poliakov”, “Smrť nepriateľom vlasti” alebo “Ide nové pokolenie, nesie Poľsku obrodenie”.

    Na protest proti pochodu ONR, ktorého účastníci v čiernych odevoch šli ulicami v šíkoch, sa uliciach varšavského Starého Mesta zišli skupiny demonštrantov zo združenia Občania Poľskej republiky.  Tí mali v rukách biele kvety, vykrikovali: “Poľsko bez fašizmu” a snažili sa nacionalistom prehradiť cestu transparentom s nápisom: “Tu sú hranice slušnosti”.

    Mnohí náhodní okoloidúci v uliciach Starého Mesta sa pre denník Gazeta Wyborcza vyjadrili, že pochod sympatizantov ONR im “pripomína hitlerovcov”. Podľa denníka boli mimoriadne udivení aj zahraniční návštevníci Starého Mesta. Pochod ONR sa skončil na jednom z námestí Varšavy niekoľkými prejavmi a spevom štátnej hymny.

    Polícia sa snažila zabrániť stretom medzi nacionalistami a ich odporcami, čo sa jej čiastočne aj podarilo. Došlo však k zatýkaniu účastníkov protidemonštrácie, pretože ich akcia – na rozdiel od ONR – sa konala bez súhlasu úradov. Agentúra AP pripomenula, že nové nariadenia ohľadom verejných zhromaždení prijala súčasná poľská vláda konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). ONR podporuje politiku PiS. Podľa AP polícia použila silu aj voči viacerým novinárom.

    - Reklama -