Demokracia v tureckom štýle. Ľuďom dnes zablokovali prístup na Wikipédiu. Aký je dôvod?

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Ľudia v Istanbule sa na žiadnu z jazykových verzií Wikipédie nedostanú bez použitia virtuálnej súkromnej site (VPN), informovala BBC. “Strata prístupu je dôsledkom internetových filtrov používaných pri cenzúre obsahu v krajine,” uvádza Turkey Blocks. “Po technickej analýze a právnom zvážení na základe zákona číslo 5651 (správa internetu), bolo prijaté administratívne opatrenie pre túto webovú stránku,” citovala BBC turecký úrad informácií a komunikačných technológií.

    Žiadne zdôvodnenie, prečo je webová stránka neprístupná, nebolo vydané, ale turecké médiá píšu, že dôvodom bol “obsah súvisiaci s terorizmom”. Predbežné nariadenie musí podľa nich do niekoľkých dní podporiť svojím rozhodnutím súd. Denník Hürriyet uvádza, že Turecko komunikovalo s Wikipédiou o odstránení obsahu podporujúceho terorizmus a o prezentovaní Turecka ako “podporovateľa teroru”.

    Podľa televízie NTV Turecko požaduje, aby Wikipédia otvorila svoju kanceláriu v krajine, konala v súlade s medzinárodným právom, rešpektovala súdne rozhodnutia a “nebola súčasťou operácie očierňujúcej Turecko”. Ak tieto požiadavky splní a “nevyhovujúci” obsah odstráni, jej webová stránka bude podľa tureckých médií opätovne prístupná.

    - Reklama -