Nie som guru. Ja budem voliť… ale nepoviem vám ako, hovorí neúspešný francúzsky kandidát Mélenchon

    0
    Francúzsky prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon hlasuje v 1. kole prezidentských volieb (Autor: TASR)

    “Ja budem voliť… ale nepoviem vám ako,” vyhlásil vo videonahrávke. Svojim voličom odkázal, že “nie je guru” a že ho pri rozhodovaní o tom, koho podporiť v májovom druhom kole volieb, nepotrebujú. Informovala o tom agentúra Reuters.

    Mélenchon teda nepodporí v druhom kole prezidentských volieb ani Emmanuela Macrona, ani Marine Le Penovú. Svoj názor nezmenil napriek výčitkám, ktoré zaznievali najmä z ľavej časti politického spektra.

    Mélenchona za jeho postoj otvorene kritizoval predseda vládnej Socialistickej strany (PS) Jean-Christophe Cambadélis. Ľavičiar Mélenchon bol v minulosti tri desaťročia členom PS, potom si založil vlastnú stranu.

    V prvom kole volieb skončil Mélenchon na štvrtom mieste zo ziskom takmer 20 percent hlasov voličov. Z dnešného prieskumu spoločnosti Odoxa vyplýva, že 41 percent jeho voličov by v druhom kole nepodporilo ani jedného kandidáta, 40 percent by volilo Macrona a 19 percent Marine Le Penovú.

    Neúspešný pravicový kandidát Francois Fillon a kandidát PS Benoit Hamon deklarovali v druhom kole podporu Macronovi. Mélenchon je jediným kandidátom s viac ako päťpercentným ziskom z prvého kola, ktorý nevyzval svojich voličov na hlasovanie za lídra hnutia Vpred!. Macronovou súperkou v druhom kole je kandidátka Národného frontu (FN) Marine Le Penová.

    Francúzi si vyberú novú hlavu štátu v druhom kole prezidentských volieb 7. mája. Podľa dnešnej sondáže spoločnosti Odoxa by 59 percent voličov dalo hlas Macronovi.

    - Reklama -