Šok vo francúzskom hlavnom prúde. Proti Le Penovej nefungujú veci, na ktoré sa všetci spoliehali

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Hoci je náskok Macrona stále vysoký, Le Penovej sa v jej snahe vykresľovať ho ako symbol súčasných poriadkov darí. Šéfka Národného frontu sa vo štvrtok v rámci kampane stretla s rybármi a sľúbila im za prítomnosti médií, že ich bude brániť pred stohmi predpisov Európskej únie. „Dovoľte mi, aby som vás varovala pred snahou Macrona zničiť celú našu spoločenskú aj ekonomickú štruktúru,“ uviedla Le Penová po tom, ako sa pochválila čerstvo ulovenou chobotnicou. A reakcia Macrona na seba nenechala dlho čakať.

    „Madam Le Penová išla chytať ryby a iste si ten výlet náležite vychutnala,“ konštatoval v ironickom tóne niekdajší minister pre hospodárstvo v socialistickej vláde prezidenta Hollanda s tým, že odchod Francúzska z Európskej únie by znamenal pre domáci rybolov koniec. „Nezávislý socialista“ Macron v rámci kampane zavítal na parížske predmestie. V tejto oblasti žije mnoho rodín pôvodom z afrického kontinentu a panuje tam vysoká nezamestnanosť aj kriminalita.

    S miestnou mládežou si Macron zahral futbal a potom prevažne ľavicových voličov nabádal, aby sa nenechali klamať Le Penovou. Ako píše agentúra Reuters, obaja kandidáti majú už len pár dní, aby si dokázali na svoju stranu nakloniť približne 55 % voličov, ktorí hlasovali v prvom kole za iných kandidátov. Hoci Macrona podporila väčšina jeho rivalov, ľavicový radikál Jean-Luc Mélenchon, ktorý získal takmer 20 %, to urobiť odmietol.

    Le Penová môže navyše dúfať aj v časť hlasov voličov, ktorí volili konzervatívca Françoisa Fillona. Toho si je 48-ročná dcéra zakladateľa Národného frontu vedomá, a preto podľa agentúry Reuters zvolila voči Európskej únii trochu zmierlivejší tón. Ale na svojom odpore voči masovej migrácii naďalej trvá. „Chcete masovú migráciu zastaviť alebo v nej pokračovať?“ pýtala sa asi trojtisícového davu poslucháčov, pričom väčšina jej odpovedala, že si želá migráciu obmedziť.

    Spravodajský server France 24 sa sústreďuje na možnú podporu Le Penovej zo strany Mélenchona. „Mnohých pravicových aj ľavicových politikov prekvapilo, že Mélenchon nevyzval svojich voličov na podporu Macrona. Týmto spôsobom sa rozpadla takmer posvätná tradícia politického mainstreamu v boji proti Národnému frontu. Namiesto toho sa chystá v tábore podporovateľov Mélenchona nezáväzné hlasovanie, po ktorom by malo byť jasnejšie, či má u nich väčšiu šancu Macron, alebo Le Penová,“ píše server.

    „Vo svojom utorkovom rozhovore sa Le Penová snažila vykresliť samú seba ako kandidáta ľudu, zatiaľ čo Macrona označila za bábku oligarchov a submisívneho kandidáta, za prezidentovania ktorého by sa z Francúzska stal poslušný vazal Európskej únie, Nemecka a Spojených štátov,“ uvádza France 24 s tým, že program Le Penovej sa s víziou Mélenchona v mnohých bodoch zhoduje. Zásadný rozdiel však panuje v postojoch k migrácii. Či ho dokážu priaznivci ľavicového radikála prekonať, ukáže až budúci utorok, keď budú zverejnené výsledky interného prieskumu.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -