Opozícia podala návrh na odvolanie Danka. Fico ho bude kryť, lebo sa navzájom potrebujú, zaznelo

    0
    Andrej Danko (Autor: Reprofoto/Facebook: Richard Sulík )

    “Andrej Danko spáchal zločin voči ústavnému právu ľudí, ktorí posielajú listy poslancom Národnej rady. Podávame návrh na jeho odvolanie. Schôdza by mala prebehnúť na budúci týždeň,” povedal Matovič. V prípade otvárania listov má opozícia problém s tým, že Dankovi ľudia čítali listy od občanov bez vedomia poslancov, ktorým boli adresované, a tiež že sa cenzuroval ich obsah.

    Matovič sa pýta, čo je Danko schopný urobiť ostatným ľuďom, ak je schopný otvárať listy poslancom.

    “Nie je to naše právo, ale právo občanov, ktoré bolo porušené. Dostali sme sa tak ďaleko, že sú tu pošliapavané práva občanov, ktorí sa na nás obracajú,” doplnila Ďuriš Nicholsonová.

    Ľudia sa podľa nej boja posielať poslancom maily, spoliehali sa na listové zásielky. Teraz sa podľa nej ešte prehlbuje ich strach. Podpredsedníčka parlamentu je presvedčená, že je tu dôvod na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolanie predsedu Danka.

    “Práva ľudí boli pošliapané. Nejde o nás poslancov, my to vydržíme, ale tu boli pošliapané vaše práva,” obrátil sa na občanov prostredníctvom médií Kollár, podľa ktorého je kauza otvárania listov ´typický príklad arogancie moci´.

    “Tie listy ste písali vy svojim poslancom a toto právo vám bolo odobraté. Stojíme za vami v otázkach sociálnych vecí, budeme za vás bojovať aj v otázke listového tajomstva. Toto právo musí platiť,” doplnil Kollár.

    Schôdza o odvolávaní predsedu parlamentu však napriek snahe opozície zrejme nebude. Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes vyhlásil, že nevidí dôvod na odvolanie Danka a jeho strana nepodporí program schôdze.

    Ak plénum program neschváli, schôdza sa konať nebude. Matovič neočakáva, že Smer-SD by išiel proti Dankovi.

    “Robert Fico bude Andreja Danka kryť, lebo sa navzájom potrebujú. Robert Fico vie, že ak by takúto schôdzu podporil, Andrej Danko by mu to v niečom vrátil. Možno by odišiel z vlády. Z ich strany nič neočakávame, ale je to hrubé opovrhovanie ľuďmi,” uviedol líder OĽaNO-NOVA.

    Matovič v utorok (25.4.) vyhlásil, že Danko prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať.

    Matovič novinárom poskytol rozhodnutie kancelária parlamentu Daniela Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Listy sa však mali otvárať aj mesiace predtým.

    Guspan zdôraznil, že nikto zo zamestnancov Kancelárie NR SR ani predseda parlamentu Danko nečíta korešpondenciu, ktorá je adresovaná poslancom. Dôrazne sa ohradil voči Matovičovým obvineniam, ktoré označil za klamstvá.

    Podľa jeho slov opatrenia súvisiace s korešpondenciou sú v platnosti už roky a sú štandardným nástrojom na základe odporúčaní ministerstva vnútra. Zopakoval, že nariadenie o zaobchádzaní s korešpondenciou prišlo po nových odporúčaniach rezortu vnútra.

    Sporné body, týkajúce sa zadržiavania vulgárnych listov či pohľadníc a otvárania listov od anonymov a fyzických osôb, boli pozastavené až do zasadnutia poslaneckého grémia, ktoré bude vo štvrtok 4. mája.

    - Reklama -