Turecko protestuje proti uzneseniu českých poslancov o genocíde Arménov

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Českí poslanci v utorok podvečer prijali uznesenie, v ktorom odsudzujú “genocídu Arménov a ďalších národnostných a náboženských menšín na území Osmanskej ríše”. 

    Turecké ministerstvo zahraničných vecí uznesenie Poslaneckej snemovne čo najostrejšie odsúdilo a odmietlo. Vo svojom vyhlásení vyjadrilo sklamanie aj z listu prezidenta ČR Miloša Zemana z 24. apríla 2017, ktorý bol adresovaný arménskej diaspóre v ČR a týkal sa udalostí z roku 2015, “pretože obsahuje závažné nezrovnalosti.”

    Česko doteraz masaker Arménov za genocídu oficiálne neuznalo, v tomto zmysle sa pred dvoma rokmi vyjadril len zahraničný výbor Poslaneckej snemovne. Udalosti spred sto rokov opakovane za genocídu označil aj prezident Zeman.

    Turecké ministerstvo zahraničných už v súvislosti s uznesením poslancov telefonicky kontaktovalo českého veľvyslanca v Turecku Pavla Kafku. Zároveň sa dnes dopoludnia mala konať schôdzka námestníka pre riadenie európskej sekcie Jakuba Dürra s veľvyslancom Turecka v Česku Ahmetem Bigalim.

    Hovorkyňa rezortu českej diplomacie Iren Valentová uviedla, že Praha tureckej strane tlmočila, že vníma jej citlivosť k tejto téme, pričom vysvetlila aj kontext schválenia uznesenia. Valentová zdôraznila, že pozícia vlády ČR a ministerstva zahraničných vecí ČR k tragickým udalostiam sa nezmenila, teda že hodnotiť by ich mali nezávislí historici. České ministerstvo tiež Turecku zdôraznilo, že za formulovanie zahraničnej politiky ČR je zodpovedná vláda, nie Poslanecká snemovňa.

    Vyvražďovaniu Arménov v Osmanskej ríši padlo v roku 1915 za obeť až 1,5 milióna ľudí. Ankara označenie týchto masakrov za genocídu odmieta, i keď smrť mnohých nevinných ľudí uznáva. Podľa Turecka však nešlo o zámernú akciu Osmanskej ríše, ale o prejav občianskej vojny, ktorej obeťami boli i Turci.

    - Reklama -