Neviem, či tu platí systém padajúceho hovna, ale treba menovať, kto na čí pokyn konal, vraví o otváraní listov analytik

0
Ján Baránek (Autor: Reprofoto: Teraz.sk)
Kancelária národnej rady vydala nariadenie, podľa ktorého majú zamestnanci otvárať korešpondenciu poslancov od anonymov či fyzických osôb. Opoziční poslanci tvrdia, že ide o porušenie listového tajomstva, keďže všetka korešpondencia prechádza najprv policajnou previerkou. Čo si o tom myslíte?
 
Neviem, či sa tu chce niekto hrať na lepšiu tajnú službu. Je to jednoducho škandalózne. Lebo na to, aby nás niekto chránil pred terorizmom, tu máme príslušné orgány. Na to nepotrebujeme predsedu parlamentu ani jeho insitné predstavy o tom, ako by mala vyzerať korešpondencia v parlamente. To sme tu už totiž mali za boľševikov a toto mi tak trochu pripomína tie minulé časy. Je to absolútne neprípustné.
 
Proti tomuto opatreniu z kancelárie Andreja Danka sa ako prví ozvali opoziční poslanci z hnutia OĽaNO. Ján Budaj to prirovnal k totalitným praktikám, ktoré nezažil ani ako politicky prenasledovaný. Myslíte si, že bezpečnosť alebo vulgarizmy, ktorými opatrenie ospravedlňuje Kancelária NR SR, sú dostatočný dôvod na otváranie pošty určenej poslancom?
 
Čo je toto za nezmysel, akou bezpečnosťou, čo sa zbláznili? Pokiaľ viem, tak argumentovali vulgarizmami, a to vôbec nijako nesúvisí s bezpečnosťou.
 
Išlo vraj o pokyn z Úradu pre ochranu verejných činiteľov, ktorý podlieha ministerstvu vnútra, takže podľa niektorých členov opozície sa to Kancelária NR SR snaží hodiť na šéfa rezortu Roberta Kaliňáka.
 
Oni to síce hodili na Kaliňáka, ale je tu rozdiel v tom, že keď sa v minulosti objavili nejaké biele prášky alebo rádioaktívne látky, tak ministerstvo vnútra vydalo odporúčanie, ako majú postupovať. Ale to, že sa v parlamente otvárajú a čítajú listy a hľadajú vulgarizmy, to je o niečom úplne inom. Toto nariadil nejaký nesvojprávny element, ktorý nieže nemá štábnu kultúru, ale ktorý sa tu hrá na cenzora. Je to  jednoducho neprípustné. Jedna vec je bezpečnosť poslancov, ale viete, rádioaktívne látky a biele prášky sa dajú zistiť aj inak ako otváraním listov. Ale pokiaľ sme na tejto úrovni, tak nech títo páni, ktorí to nariadili, zahodia mobily a vrátia sa naspäť do 19. storočia.
 
Vláda sa na reakcii tak úplne nezhodla. Minister kultúry Marek Maďarič sa postavil v podstate na stranu opozície, keď uviedol, že otváranie listov pre poslancov je nonsens. Je to náznak rozkolu vo vládnej koalícii?
 
Nemyslím si, že by to bol rozkol. Maďarič sa zachoval ako minister kultúry kultúrne a zachoval sa správne. Nemyslím si ani, že to je Kaliňákova vec, pretože jeho ministerstvo vydalo odporúčanie a rozdiel medzi odporúčaním a príkazom je evidentný. Keď si vezmeme minulosť vzťahov Maďarič, Danko, tak je to skôr spor s Dankom než ako napríklad s Kaliňákom. Jednoducho Maďarič využil príležitosť a zareagoval správne. Ja to vidím v tomto kontexte. Otváranie listov je neospravedlniteľné. Ak mi Bugár bude tvrdiť, že to robia z bezpečnostných dôvodov, tak potom sme v 19. storočí. To už aj komunisti vedeli listy kontrolovať inak, ako by ich otvárali.
 
Maďarič tvrdí, že Andrej Danko nemá nič spoločné s nariadením, ktoré vraj bolo podľa ministra iba „horlivosťou úradníka“. Vnímate to tak aj vy alebo je to podľa vás inak?
 
Neviem, či tu platí systém padajúceho hovna, ale potom ich treba menovať, ktorý úradník to bol a na čí pokyn konal. Určite to nie je tak, že niekde v podateľni pani preberie zásielku, po záverečnej si vyloží nohy, urobí si kávičku a začne kontrolovať bezpečnosť poslancov a začierňovať údaje. Takto to asi nebolo. Musel im niekto dať pokyn. Viete si predstaviť skupinku úradníkov, ktorí vytvoria úderku, že ideme bojovať proti vulgarizmom v parlamente?
 
Pokyn prišiel od šéfa Kancelárie NR SR Daniela Guspana a opoziční poslanci na tlačovke uviedli, že listy boli otvárané ešte pred 7. aprílom, teda pred vydaním pokynu na kontrolu korešpondencie. Mení to situáciu?
 
Na niečí pokyn to muselo byť. Ak to bolo na pokyn menovaného, tak treba vyvodiť voči nemu konzekvencie. Aj keď povie, že to dostal príkazom od šéfa parlamentu, tak mňa nezaujíma nejaký úradník. Oni majú svojho šéfa, a tým je predseda národnej rady. Nie je naša práca, aby sme pátrali po pochybeniach úradníkov. To je vec predsedu parlamentu, aby to dal prešetriť a aby vyslovil výsledky šetrenia.
 
Opozícia znova volá po odvolávaní a teraz je jeho terčom predseda národnej rady. Je podľa vás opatrenie Kancelárie NR SR dôvodom na to, aby Andrej Danko odstúpil, keďže jeho odvolanie sa opozícii cez koaličnú väčšinu pravdepodobne nepodarí v piatok presadiť?
 
Tu sa bavíme o precedense, pretože ja si nič podobné nepamätám v parlamente. Minimálne to je na politické obetovanie niekoho. Ak nie predsedu parlamentu, tak niekoho, kto bude pomenovaný ako vinník.
 
Opoziční poslanci hovoria o porušovaní listového tajomstva a vyzývajú svojich voličov, aby im korešpondenciu posielali buď elektronicky, poštou na stranícke centrály, alebo priamo domov na súkromné adresy, aby sa vyhli tomu, že listy niekto v parlamentnej podateľni otvorí bez ich vedomia. Ako to hodnotíte?
 
To už je politické divadlo. Opozícia síce musí využívať takéto príležitosti, ale je to politický marketing. Na druhej strane, opozícia nemá veľmi veľa možností, ako si robiť politické PR.
 
- Reklama -